Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske uhapsili su u akciji “Skripta” S.D. iz Doboja, D.P. iz Modriče, T.D. iz Laktaša i S.D. iz Prijedora, koje sumnjiče za kompjuterske prevare i pranje novca, odnosno da su neovlašćeno pristupali „m:tel-ovoj“ aplikaciji “m:go” te pričinili materijalnu štetu veću od 650.000 KM.

Akciju su sproveli policijski službenici Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet Uprave kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske.

– U okviru ove akcije policijski službenici su izvršili na pretrese na šest lokacija na području Prijedora, Doboja, Modriče i opštine Laktaši – naveli su iz MUP-a.

Dodali su da je u pretresima pronađeno i oduzeto više predmeta koji će biti predmet daljeg krivičnog postupka, a riječ je o mobilnim telefonima, kompjuterima, laptop kompjuterima, kompjuterskoj opremi i SIM karticama.

– Za navedena lica postoje osnovi sumnje da su kreirali i koristili zlonamjerne programe, uz pomoć kojih su tokom 2020. godine neovlašteno pristupali „m:tel-ovoj“ aplikaciji “m:go”, nakon čega su vršili dopunu većeg broja pretplatničkih kartica, da bi nakon toga lično ili angažujući druga lica podizali tako stečeni novac kroz sistem kladionica i finansijskih institucija, čime su pričinili materijalnu štetu u iznosu iznad 650.000 KM – navode iz MUP-a.

Protiv njih će Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka biti podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.Izvor:
Share.