Zanimanja konobar i kuvar u banjalučkoj Ugostiteljsko-trgovinsko-turističkoj školi stavljena su na listu deficitarnih, što bi usljed nedostatka tog kadra na području regije mogla biti šansa da, poslije nekoliko godina, konačno budu popunjene učionice.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS naveli su da su u skladu sa potrebama lokalnih zajednica, kao i na osnovu prijedloga Privredne komore, Unije udruženja poslodavaca, Zanatsko-preduzetničke komore i škole u prijedlogu deficitarnih zanimanja za školsku 2022/2023. godinu kao deficitarna zanimanja prepoznati konobar i kuvar.

Direktor banjalučke Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole Boris Spasojević rekao je za “Glas Srpske” da je u posljednje četiri godine veoma mali broj đaka upisan na zanimanje konobar, te su ih uglavnom morali pripajati drugim smjerovima, jer nisu imali nijedno puno odjeljenje.

– Nadam se da će svršeni osnovci prepoznati pogodnosti koje im se nude i da će biti dovoljno zainteresovanih. Školovanjem konobara odgovorili bismo na potrebe tržišta rada i domaće privrede jer je velika potražnja za tim kadrom u Banjaluci, ali i okolnim opštinama, odakle se djeca školuju kod nas – rekao je Spasojević. Naglasio je da im se u školu konstantno javljaju ugostitelji iz Banjaluke i okoline koji traže kadar, s obzirom na to da ide sezona i da mnogi konobari tokom ljeta odlaze da rade na moru.

– Već se pokazalo da đaci koji u našoj školi uče za konobare i kuvare imaju dobru praksu i mogu da odgovore na zahtjeve domaćih ugostitelja, da na kvalitetan način zamijene iskusnije kolege, da gosti uvijek budu zadovoljni i ne osjete da su oni zapravo početnici – rekao je Spasojević.

Član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca trgovine, turizma i ugostiteljstva RS “Horeka” Zlatan Tatić rekao je “Glasu” da su ugostitelji još prije pandemije virusa korona tražili da zanimanje konobar u banjalučkoj školi bude uvršćeno na listu deficitarnih.

– Ogromna je potražnja za tim zanimanjem. Posao je zagarantovan za svako dijete koje završi za konobara. To je veoma traženo zanimanje. Važno je da upisuju i da žele da nauče. Jasno je nama da se plate kod nas i u Evropi ne mogu porediti, ali radimo sve što možemo da im pružimo bolje uslove. Predlagali smo Vladi da smanji doprinose pa da povećamo plate, ali za to nema sluha – kazao je Tatić. On je upozorio da su domaći ugostitelji već u problemu, a ni proljeće kalendarski nije stiglo.

– Mnogi su već rezervisali poslove na moru i pitanje je dana kada će da odu – kazao je Tatić.

U Privrednoj komori RS ističu da je jedan od njihovih prijedloga bio da se konobari i kuvari u Banjaluci uvrste na listu deficitarnih zanimanja.

– Mnogi su već rezervisali poslove na moru i pitanje je dana kada će da odu – kazao je Tatić.

U Privrednoj komori RS ističu da je jedan od njihovih prijedloga bio da se konobari i kuvari u Banjaluci uvrste na listu deficitarnih zanimanja.

– Uočen je značajan nedostatak kadra tih profila, a sa druge strane i slabije interesovanje osnovaca da se školuju za ta zanimanja. Oni koji upišu deficitarna zanimanja, uslovno rečeno, imaju zagarantovan posao – istakao je portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević. On je pozvao privrednike iz ove branše da sa Komorom organizuju dane otvorenih vrata kako bi učenicima što više približili prirodu samog posla.

Iz resornog ministarstva su podsjetili da je za učenike koji upisuju prvi razred srednjih škola, a odluče se za deficitarna zanimanja, obezbijeđena mjesečna stipendija u iznosu od 100 maraka, te obezbijeđen prevoz. U aktuelnoj školskoj godini listom deficitarnih zanimanja obuhvaćena su 23 zanimanja u 33 škole i 22 jedinice lokalne samouprave. U deficitarna zanimanja u aktuelnoj školskoj godini upisana su 544 od planiranih 756 učenika.

Share.