Obećanja nadležnih za pomoć ugostiteljima i zanatlijama samo su kupovina vremena, nas su prevarili.

Poručuju ovo iz Udruženja radnika u ugostiteljstvu, nakon današnjeg sastanaka predstavnika Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva “Horeka” sa predsjednicom srpske Željkom Cvijanović i premijerom Radovanom Viškovićem.

Nakon sastanka je poručeno da će ugostiteljima i radnicima u frizerskom i kozmetičkom sektoru biti izmireni porezi i doprinosi za mart, a čim se stvore uslovi ići će se prema otvaranju ovih objekata. Najavljeno je i da će u petak biti definisani svi uslovi kako da poslodavcima bude pomognuto da ne dođe do otpuštanja radnika.

– Predstavnike „Horeke“ poštujemo kao naše kolege, ali mislimo da nisu zauzeli čvrst stav. Ovo je bukvalno milostinja, nisu trebali da pristanu na milostinju. Kada ćemo da počnemo da radimo, to ne znamo. Ako ne budemo otvoreni do kraja sedmice, ljudi će imati i psihičkih problema jer nisu sigurni da država može da im pomogne – poručuje Željko Tatić, predsjednik Udruženja radnika u ugostiteljstvu.

Ugostitelji, kaže on, poštuju epidemiološke mjere, odgovorni su prema sebi i gostima i nisu izvor zaraze.

– Mi smo okarakterisani kao centar širenja virusa. Dajte nam dokaz da se u lokalima širi korona. Zatvorili su nas i misle sad će virus stati. U zgradu Vlade uđe 560 radnika, a ne dozvoljavaju kafićima da rade- komentariše Tatić.

Pita kako se od ugostitelja očekuje da plate struju, odvoz smeća, komunalnu taksu, a zabranjen im je rad.

– Kome će da pomognu i kako. Koliko znam, i za najavljenu pomoć za mart, apil i maj nisu bili prema svima korektni. Nisam optimista ni sada, ali hajde da vidimo i taj sastanak u petak šta će da obećaju – zaključuje Tatić.

Share.