Udruženje novinara Republike Srpske pozvalo je sve svoje članove, cjelokupnu novinarsku zajednicu u Republici Srpskoj, ali i Federaciji BiH, da bez straha od povratka verbalnog delikta, nastave da izvještavaju o svim pojavama u društvu po svojoj savjesti i uz primjenu profesionalnih standarda.

Povodom nametnute odluke odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka, Udruženje novinara je poručilo da Ustav Republike Srpske garantuje slobodu štampe i slobodu izražavanja mišljenja, kao i da se ustavne slobode ne mogu oduzimati i ograničiti, te se uživaju neposredno na osnovu Ustava.

“Ustav je, kao izraz svenarodne volje, za Udruženje novinara Republike Srpske svetinja, od koje se ne smije i neće odstupati. Mi nećemo unižavati ni Ustav, ni novinarsku profesiju”, saopšteno je iz Udruženja novinara.

U saopštenju se dodaje da su demokratsko uređenje i sloboda govora u slobodnoj Repubici Srpskoj, tekovine za koje su pali mnogi životi.

“Dužnost svih nas je da ih štitimo, jer tako štitimo sopstvene živote, budućnost i dostojanstvo”, ističu u Udruženju novinara.

Iz Udruženja navode da demokratija i osnovna ljudska prava neće i ne mogu biti oduzeta objavom stranog državljanina na bilo čijoj mrežnoj stranici.

Pogotovo je nebitno, dodaje se u saopštenju, da li je od te objave prošlo osam dana ili osam decenija, koliko je juče obilježeno od podizanja ustanka protiv Nezavisne Države Hrvatske i njenih nacističkih i fašističkih saveznika.

“Јasno je da čestit novinar neće ni pomisliti da kalja sebi obraz, sramoti pretke i potomke, odričući se vjekovnom borbom izvojevane slobode misli i štampe, a da bi se umilio bilo kome. Pogotovo strancu koji već prekosutra pakuje kofere”, poruka je iz Udruženja novinara.

Udruženje novinara Republike Srpske, navodi se u saopštenju, biće svim pojedincima, grupama i organizacijama neupitan saveznik i podrška pri odbrani osnovnih ljudskih prava bilo gdje u svijetu, a posebno u Republici Srpskoj.

Share.