Dan pobjede na fašizmom biće tradicionalno obilježen u Republici Srpskoj u ponedjeljak, 9. maja, kada se obilježava kraj Drugog svjetskog rata u Evropi, najvećeg oružanog sukoba u istoriji čovječanstva u kojem je srpski narod značajno doprinio slomu nacizima i fašizma, izjavio je danas predsjednik Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Duško Milunović.

Milunović je rekao da će 9. biti obilježen u Banjaluci, kao i u mnogim gradovima Srpske, podsjetivši da u posljednje dvije godine zbog virusa korona to nije bilo moguće učiniti adekvatno.

On je izjavio novinarima u Banjaluci da su okosnicu Narodnooslobodilačkog pokreta /NOP/ i uopšte antifašističkih pokreta na području bivše Jugoslavije činili Srbi, jer su činili oko 82 odsto antifašističkih jedinica. Milunović je napomenuo da su se tek nakon kapitulacije fašističke Italije u septembru 1943. godine Hrvati u Dalmaciji masovnije priključili NOP-u, dok muslimani u BiH to čine krajem 1944. i početkom 1945. godine, kada je već bio kraj rata, a pobjednik izvjestan.

“Najveću žrtvu na područiju bivše Jugoslavije podnio je srpski narod, gdje je od 1.706.000 ukupno stradalih bilo 300.000 pripadnika NOP-a, dok su ostalo bili civili”, naveo je Milunović, koji je i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

On je podsjetio na velike žrtve srpskog naroda u monstruoznoj nacističkoj tvorevini NDH, čija je politika bila da trećinu Srba pobije, trećinu nasilno pokatoliči i trećinu protjera, a u najvećem stratištu logoru Jasenovac stradalo je oko 700.000 ljudi, od kojih oko 500.000 Srba.

Milunović je istakao da je, osim logora Jasenovac, na području NDH bilo brojnih stratišta za Srbe kao što su Bihać, Jadovno, Šušnjar i Prebilovci, a podsjetio je i da su nacističke vlasti u Srbiji odmah po okupaciji izdale proglas da strijeljaju 100 Srba za jednog ubijenog Nijemca.

On je naveo da su narodi SSSR-a podnijeli ogromne žrtve koje se procjenjuju na 24 do 26 miliona, a prekretnica rata bila je pobjeda Crvene armije u bici za Staljingrad.

Obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom u Banjaluci počeće u 10.30 časova u Parku Petra Kočića formiranjem kolone “Besmrtnog puka”, a u 11.00 časova počeće marš “Besmrtnog puka” od Trga Krajine do Trga palih boraca.

Na Trgu palih boraca u 11.15 časova predviđeno je polaganje vijenaca i cvijeća na Spomenik palim borcima Narodnooslobodilačkog rata, te u 11.30 časova obraćanje zvaničnika.

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se 9. maja u znak sjećanja na taj datum 1945. godine, kada je stupila na snagu bezuslovna kapitulacija nacističke NJemačke, čime je završen Drugi svjetski rat u Evropi. Kapitulacija je potpisana 8. maja 1945. godine. Drugi svjetski rat je počeo 1. septembra 1939. napadom nacističke NJemačke na Poljsku, a završio se kapitulacijom Japana 3. septembra 1945. godine.

Share.