Tužilaštvo u Bijeljini bavi se fotografijama srpskih žrtava koje su 9. Jula postavljene na putu prema Potočarima u Bratuncu. Na jednoj od njih bio je i otac Branimira Kojića iz Srebrenice. Najviše, kaže, boli činjenica da svijet okreće glavu od 3.267 stradalih Srba u srednjem Podrinju. Zločinci nikada nisu dovedeni pred lice pravde.

“Pozivam to Tužilaštvo da se počne baviti procesuiranjem onih koji su ubijali srpsku nejač, srpske civile, srpske vojnike, da se bave onima koji su popalili našu imovinu, da se bavi stvarima konkretno. A ne da se počne, dođe se do faze istrage i tu staje sve”, kaže Branimir Kojić, predsjednik Opštinske organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice.

Krivična prijava stigla je na adresu načelnika Bratunca. Tereti se za javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje.

“Organizovali smo da se postave slike i naših žrtava, naše 43 djece koji su na svirep način ubijeni, naših majki koje su ubijene na kućnom pragu i na taj način da skrenemo pažnju svim tim predstavnicima koji 11. jula, dolaze u Potočare”, ističe Srđan Rakić.

Mahanje ratnim zastavama tzv. Armije BiH, kažu u Bratuncu, Tužilaštvu, izgleda, nije smetalo. Umjesto zločinaca, pravosudnim institucijama, trn u oku su fotografije nevinih spskih žrtava.

“Očigledno da postoje neki centri moći koji usmjeravaju da svako prikazivanje stradanja srpskog naroda nosi potencijalno krivičnu odgovornost. Dakle, ovdje nema nikakvih elemenata krivične odgovornosti, ovdje su bile fotografije stradalih koje nisu izmišljene fotografije, već su upravo one koje pokazuju lica ljudi koji su brutalno stradali”, kaže Milorad Kojić, direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske.

Ako se Tužilaštvo BiH bavi postavljanjem fotografija ubijenih Srba, a ne tim ko ih je i kako ubio, to dovoljno govori o mraku u kojem se u BiH živi gotovo 30 godina nakon rata, kaže srpski član Predsjedništva BiH.

“Danas bi da zabrane da pokazujemo njihove fotografije, sljedeći korak bi bila zabrana i da ih pominjemo. Ako neko misli da je to način da nas ućutkaju, poručujem im da gube vrijeme. I kako zapisa veliki Šantić: I kad nam muške uzmete živote, grobovi naši boriće se s vama”, izjavio je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Fotografije na putu od Bratunca do Potočara postavljene su kao opomena i podsjećanje na srpske žrtve koje nikada nisu dočekale pravdu. Tu su ih postavile porodice stradalih.

Share.