Advokat Branko Lukić tvrdi da je tim od oko 100 advokata spreman da brani ljude iz Republike Srpske koji se nađu na udaru nametnutog zakona bivšeg visokog predstavnika u BIH Valentina Incka o “zabrani i kažnjavanju negiranja genocida”.

“Mi, advokati već smo se organizovali da pomognemo ljudima u slučaju potrebe. Republika Srpska neće dozvoliti hapšenja na svojoj teritoriji, ali imamo ljude koji zbog posla i drugih potreba moraju da idu u FBiH, gde mogu biti privedeni. Zato smo mi i odlučili da tim ljudima obezbijedimo svaku vrstu pravne pomoći”, rekao je Lukić.

Govoreći o Inckovom “zakonu” i krizi u BiH koju je taj nametnuti akt izazvao, Lukić je ocijenio da je bivši visoki predstavnik donio “tragično prestrogu odluku” zasnovanu na čistoj represiji s ciljem da se zapuše usta onima koji misle drugačije.

“Ovo je prevršilo svaku meru. Na sceni je opšti napad na Republiku Srpsku. Kada je u SAD izabrana nova administracija, ponovo je došlo do novog napada na Rusiju preko Srbije i Srpske. Međutim, Zapad neće uspeti da ostvari svoje namere, jer su se promenile međunarodne okolnosti”, rekao je Lukić za Televiziju “Hepi”.

Na novu realnost u BiH, smatra Lukić, prvenstveno utiče jasan stav Kine o visokom predstavniku, iskazan i u Savjetu bezbjednbsti UN, uz konstataciju da Kina prvi put politički ulazi na ovaj prostor, što otežava posao Zapadu i onima koje mimo procedure imenuju visoke predstavnike.

“Položaj Kristijana Šmita nije isti kao pozicija nekadašnjeg šefa OHR-a Pedija Ešdauna. Srpska strana neće priznati Šmita, a ne priznaju ga ni Hrvati, tako da je dve trećine konstitutivnih naroda u BiH protiv njega”, objasnio je Lukić.

Prema njegovom mišljenju, Republika Srpska treba da ostane odlučna u stavu da ne prihvata visokog predstavnika i da od saveznika, prvenstveno Rusije i Kine, traži garancije da se ne uđe u situaciju u kojoj će ostati usamljena.

Lukić je uvjeren da se zvaničnici Srpske neće upecati na ponude poput poruke odlazećeg njemačkog kancelara Angele Merkel srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku da je spremna da posjeti Sarajevo ukoliko on prihvati Inckov “zakon”.

„Evo ti lizalo, pucaj sebi u glavu! To je suština te i sličnih `ponuda` o kojima ne treba ni razmišljati. Šta bi to Srpska dobila od dolaska Merkelove u Sarajevo, potogovo što ona odlazi sa funkcije? Mislim da su i srpski narod i njegovi predstavnici odavno uvideli kako prolaze kada idu za šargarepicom stavljenom na štap”, zaključio je Lukić.

General-major Vojske Republike Srpske u penziji Vinko Pandurević objasnio je da su osuđeni i optuženi za genocid u Srebrenici do sada imali mogućnost da zahtijevaju reviziju presude ukoliko se pojave dokazi koji nisu mogli da se pojave u trenutku izricanja kazne, ali da to poslije nametanja Inckovog “zakona” neće biti moguće, jer ništa više ne smije ni da se komentariše, a kamoli osporava.

Inckovim “zakonom”, dodao je, uskraćeno je pravo slobode govora, a tim zakonom će biti obuhvaćeni i Hrvati ako budu komentarisali presude za zločine protiv čovječnosti i poricali ih.

“Srbi su ovim zakonom ušli u fazu denacifikacije pošto smo kao narod nacifikovani kroz presude Haškog tribunala”, rekao je Pandurević.

Publicista Dejan Mastilović ocijenio je da je ključna stvar u tome da odgovornost za stanje u BiH preuzmu domaće institucije, uz napomenu da visoki predstavnik više nije potreban BiH i da niko ne treba da ga dovodi.

Share.