Radnica Doma penzionera Banjaluka suspendovana je nakon što je jedna korisnica prijavila da ju je ova njegovateljica maltretirala tokom previjanja.

Potvrđeno je ovo za “Nezavisne novine” u Domu penzionera, gdje su istakli da je odmah nakon prijave pokrenut disciplinski postupak.

Kako “Nezavisne” nezvanično saznaju od izvora bliskih Domu penzionera, korisnica je njegovateljicu prijavila da ju je udarila.

Gordana Lihović, direktorica Doma penzionera Banjaluka, kazala je za “Nezavisne novine” da se korisnica glavnoj sestri žalila da ju je radnica maltretirala tokom previjanja u toku noći.

“Na prijavu glavne medicinske sestre pokrenut je disciplinski postupak”, kazala je Lihovićeva.

Dodala je da je radnica suspendovana s posla te da joj nisu umanjivali platu dok se ne završi disciplinski postupak.

“Ona je trenutno pod suspenzijom. U ovakvim situacijama je potrebno biti oprezan, jer uvijek imate dvije strane. Tu je starija osoba koja ima potrebu da joj njegovatelj pomogne, ali morate biti oprezni, jer potrebno je dokazati šta se zaista desilo”, kazala je Lihovićeva.

Istakla je da su zbog toga išli na suspenziju da bi se utvrdilo da li je bilo povrede radne dužnosti.

“Sad ispitujemo sve radnje koje su propisane pravilnikom o disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti radnika pa da idemo na disciplinski postupak, da se dokaže šta je stvarna činjenica”, navela je Lihovićeva, dodajući da će se nakon toga znati tačno koje mjere treba da se preduzmu i kako da se adekvatno postupi.

“Moramo biti svjesni da postoje uvijek dvije strane, ali moramo preduzeti i mjere”, rekla je Lihovićeva.

Dodala je da nastoje da korisnici doma uvijek budu sigurni.

“Svaka ustanova ima svoje pravilnike koji su bazirani na zakonima i mora se postupati prema njima”, navela je Lihovićeva.

Napomenula je da se uvijek moraju slijediti pravila i poštovati zakoni, ali da je potrebno biti i oprezan.

“I optuženi ima pravo da se brani, zato je potrebno sagledati sve činjenice. Treba sve pažljivo provjeriti i slijediti korake prema pravilniku da bi sve bilo prema zakonu i ispravno, da bismo istovremeno zaštitili korisnika, ali i da radnik, ako je kriv, bude kažnjen, a ako nije – da se vidi šta dalje raditi”, kazala je Lihovićeva, ističući da će se više znati kad bude donesena odluka Disciplinske komisije.

Share.