Republika Srpska je neupitna i trajna i sa njom i njenim nadležnostima niko nema pravo da se igra.

Poručio je ovo danas gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković na godišnjicu potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i istakao da se zalaže da se Srpska dodatno osnaži i da joj se vrate oduzete nadležnosti.

– Meni i Republici Srpskoj je važno da u svakom trenutku budemo jednoglasni i pratimo stav Srbije koja je garant poštovanja Dejtonskog sporazuma. To govori da se poštuje teritorijalni integritet BiH, ali prije svega, integritet Republike Srpske – rekao je Stanivuković za Tanjug.

Ocijenio je da postoje namjere ne samo u BiH, već i u Evropi i svijetu da se Srpskoj oduzmu nadležnosti i dodao da mnoge već jesu za šta, ističe, odgovornost snose i političari koji su više od 20 godina vodili Republiku Srpsku i koji su, kaže, to dozvolili.

– Krivca možemo tražiti u onima koji su nas napali, ali su krivci i oni koji su tako nešto dozvolili. Vrlo često to nije bila jednosmjerna komunikacija, imali ste one koji hoće to da uzmu, ali i neke koji su to dozvolili, koji se nisu bunili, koji su možda za to dobijali neke druge privilegije – naveo je Stanivuković.

Ističe da se zalaže za to da se Srpska dodatno osnaži i da joj se vrate oduzete nadležnosti koje je izgubila i smatra da to treba raditi dugoročno i mirno jer, kako kaže, sve što je radikalno može da se vrati kao bumerang.

Na pitanje kako vidi sve češće prijetnje sankcijama srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i da li bi to toga moglo da dođe i kako bi to uticalo na građane RS, Stanivuković kaže da je kategorički protiv sankcija prema bilo kom političaru, pogotovo prema onima koji, kakvi god da su, ipak predstavljaju određeno vrijeme, narod i Republiku Srpsku.

– Ako pogledamo kroz istoriju, koliko god se nekada radovali egzekuciji nekog našeg lidera, to nam se vraćalo kao neko prokletstvo i želim da to prokletstvo konačno izbjegnemo kao narod – kaže Stanivuković.

Zagovora da svaki narod, kako kaže, na izborima i kroz institucije i zakone sudi određenim političarima, a ne da to čine drugi.

– Nikada nisam bio opozicija Republici Srpskoj, mogu biti opozicija pojedinim političkim akterima, određenim idejama i namjerama za koje smatram da nisu dobre za Srpsku, ali sam uvijek čovjek svog naroda i za Republiku Srpsku – naglašava Stanivuković.

Komentarišući odluku Skupštine Republike Srpske koja je usvojila zaljučke da se zakoni i drugi propisi, kojima je izvršen prenos nadležnosti sa Srpske na institucije BiH, neće primjenjivati na teritoriji Republike Srpske, a imajući u vidu da je opozicija, kojoj pripada i Stanivukovićeva Partija demokratskog progresa, napustila sjednicu i nije glasala, kaže da su takve odluke ozbiljna pitanja i da ne smiju biti politički trik.

– Ne smiju biti predizborna kampanja već jedno dugoročno pitanje. To je pitanje koji mudri političari danas započinju svjesni da taj epilog ne mogu dočekati, ne zato što nisu sposobni nego zato što su to procesi koji traju – navodi Stanivuković.

Ističe da podržava vraćanje nadležnosti Republici Srpskoj jer je, kako kaže, to snaži.

– Mi smo kategorički protiv nametnutih zakona i oduzimanja nadležnosti Republici Srpskoj. Treba se boriti, ali Republika Srpska treba da se brani i ekonomijom i privredom i radnim mjestima. Pored ovih paralelnih borbi, moramo voditi i ove druge, potpuno izostavljene – zaključio je Stanivuković.

Share.