Usluge zanatstva, posebno zidara i keramičara, poskupjele su i biće sve paprenije jer je ovih majstora na našim prostorima sve manje i sve teže je doći do njih, smatraju predstavnici iz ove oblas

Jedna Banjalučanka kaže da treba da postavi keramiku u kupatilu te da je zvala majstora koji joj je rekao da može doći tek za mjesec i po dana, ali i da su cijene njegovih usluga povećane te da sada postavljanje keramike košta 20 KM po kvadratu, a ranije je ta usluga iznosila 15 KM.

Jovan Bratić, direktor Zanatsko-preduzetničke komore RS, kaže da zanatstvo na našem području nestaje te da zbog toga dolazi do poskupljenja, što bi trebalo da bude motivacija djeci da upisuju zanatske djelatnosti jer je u njima budućnost.

“Keramičari, zidari, moleri, varioci, vodoinstalateri, mesari i vozači su radnici kojih bukvalno nema ni za lijeka i tražimo ih svijećom”, kazao je Bratić i istakao da je veliki broj obučenih zanatlija otišao u inostranstvo – u potragu za boljom platom.

“Danas je dnevnica keramičara od 15 do 25 KM po kvadratu, ali niko neće da kleči ako neće zaraditi 150 maraka”, kazao je Bratić i dodao da zidara danas ne možeš naći za dnevnicu manju od 100 KM, a ranije je bila 50 KM.

“Dnevnice će rasti jer imamo sve manje majstora, a potreba za njima je sve veća. Dnevnice će rasti i sa rastom drugih cijena”, kazao je Bratić.

Dodao je da je vidljiv trend da su dnevnice majstora u privatnom sektoru veće od onih u javnom sektoru.

“To je, po meni, vrlo dobro i mi smo čekali taj trenutak jer su sada majstori sve više cijenjeni”, rekao je Bratić.

Lazo Šešić, jedan od najpoznatijih mesara u Banjaluci i predsjednik Zanatsko-preduzetničke komore RS, kaže da danas nije samo problem naći mesara, nego i bilo koju drugu struku poput stolara ili limara jer roditelji ne žele djecu da upisuju na zanatska zanimanja, iako u tome ima posla.

“Današnje zanatlije sa svojim uslugama mogu da ucjenjuju koliko hoće, ne samo kod nas, nego i u inostranstvu. Danas nijedan zanat nije težak jer postoje mašine, sve je savremeno, samo treba rukovati njima”, rekao je Šešić.

On kaže da je jedan od osnovnih problema odlazak zanatlija u inostranstvo, a drugi je što se kod nas ne školuje takav kadar koji je potreban i kog nema na birou, te naglašava da su upis zanatlija u škole i njihova praksa ključni.

Kako kaže, da bi poslodavci u svim oblastima zadržali radnike moraće da podignu plate. U suprotnom, moraće da zatvaraju svoje firme jer će ostati bez radnog kadra.

“Danas je jako teško doći do zanatlija jer su veoma traženi i prezauzeti te nije bitno da li se radi o većem ili manjem gradu”, kazao je Šešić i dodao da u Srpskoj fali svih kadrova zanatlija.

Keramičar Stevo Vasić iz Gradiške, koji svoje usluge nudi putem oglasa, kaže da postavljanje keramike po kvadratu košta 20 KM te da ima pune ruke posla.

“Ne mogu ni postići sve poslove za koje me zovu ljudi”, kaže Vasić.

Share.