Poslanici vladajuće većine i opozicije u Narodnoj skupštini RS zatražili su od Begije Smajić, poslanice u Poslaničkoj grupi Zajedno za BiH da se izvini i distancira od izjave da je Vojska RS osuđena za genocid u Srebrenici.

Smajićeva je na današnjem zasjedanju zatražila da se poslanici distanciraju od Vojske RS jer je “osuđena za genocid u Srebrenici”, a Milan Petković, potpredsjednik Narodne skupštine RS, ovu izjavu je nazvao najskandaloznijom ikad izrečenom u parlamentu.

“Vojska Republike Srpske je oslobodilačka – slobodarska vojska! Vojska koja nije osuđena. Ta vojska čini i dan danas ove žalosne Oružane snage BiH”, istakao je Petković.

Igor Crnadak, poslanik PDP-a, je rekao da se Vukanović nema za šta izvinjavati, i tražio je od Begićeve da svoju izjavu povuče.

Podsjećanja radi, Nebojša Vukanović, poslanik u Klubu SDS-a, je na zasjedanju u utorak na sjednicu ponio uniformu Vojske RS kao dio protesta što je, prema njemu, vladajuća koalicija u RS, odustala od ponovnog vraćanja Vojske RS.

Nakon toga, istog dana je reagovao Ćamil Duraković, odbornik u Skuštini Opštine Srebrenica, koji je pozvao Bošnjake da “prestanu da prave zvijezde od onih koji u mirnodopskom vremenu oblače ove uniforme”, na šta je reagovao i sam Vukanović.

Vukanović je izjavio da je “koalicionog partnera SNSD-a” u Srebrenici Durakovića teško pogodio zahtjev o smjeni.

“Da sam znao da će tom funkcioneru SDA tako teško pasti smijena, tačno ne bih narušavao skladne odnose između SNSD-a i SDA”, rekao je Vukanović.

Potom je Smajićeva izgovorila ove riječi, koje su u NS RS izazvale velike reakcije.

“Ćamil Duraković juče nije nijednom istakao svoje nezadovoljstvo što je smijenjen s mjesta predsjednika Skupštine opštine Srebrenica. Mislim da mu vašim prozivanjem samo dižete rejting. On je samo istakao svoje nezadovoljstvo i nezadovoljstvo svih žrtava genocida što ste obukli uniformu Vojske RS koja je osuđena za zločin genocida u Srebrenici. Ali prije svega kao čovjek uvijek želim da istaknem činjenicu da ne osuđujem srpski narod za zločin genocida ali očekujem od srpskog naroda da se distancira od onih koji su činili zločin genocida. Jedan od načina da se vi distancirate od onih koji su čili zločin genocida je da ne nosite tu uniformu”, rekla je Smajićeva, prenose Nezavisne novine.Izvor:
Share.