Iz Gradske uprave Bijeljina danas su ukazali na, kako su istakli, opstrukcije javnih nabavku vezanih za higijeničarsku službu i dezinsekciju grada Bijeljina.

Kako je objasnio ovlašteni potpisnik Odjeljenja za poljoprivredu grada Bijeljina Sreten Vučković, javne nabavke su raspisane, ali postoji više razloga zašto ugovori još nisu potpisani. Prema njegovim riječima, javne nabavke su raspisane na vrijeme, ali na djelu su brojne opstrukcije.

“Radi se o specifičnim javnim nabavkama, higijeničarska služba koja se bavi uklanjanjem pasa lutalica i dezinsekcija, odnosno zaprašivanje komaraca. Javna nabavka za higijeničarsku službu pokrenuta je još prošle godine, krajem decembra. Odmah po objavljivanju pomenute javne nabavke imali smo žalbu koja je upućena u kancelariju za žalbe, ali je odbijena jer firma nije uplatila taksu da bi se izjašnjavala po žalbama, pa je postupak nastavljen”, objasnio je Vučković.

On je istakao da je krajem marta uložena još jedna žalba u ovoj javnoj nabavci, što je dodatno usporilo odlučivanje.

“I ova žalba je odbijena jer nije plaćena taksa da bi se odlučivalo po žalbama. Javna nabavka je nstavljena i 16. maja donijeta je odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača, ali i nju je pratila još jedna žalba, treća po redu”, rekao je Vučković.

On je istakao da ulaganje žalbi nije sporno, ali da su posredi opstrukcije.

“Zakon naravno dozvoljava da se uloži žalba, da bude prihvaćena ili odbijena, ali ovdje je riječ o ulaganju žalbe bez plaćanja takse za izjašnjavanje o žalbi, što nedvosmisleno ukazuje da je cilj žalbe opstrukciono djelovanje”, objasnio je Vučković i poručio da javni interes treba da bude iznad politike.

Govoreći o javnoj nabavci za dezinsekciju, tj. zaprašivanje komaraca, Vučković je istakao da je i ona raspisana na vrijeme, nakon usvajanja plana javnih nabavki, početkom februara.

“21. marta imamo uloženu žalbu. Žalba je djelimično uvažena i vrćaeni smo na početno stanje. Mi smo već u petak ponovo raspisali javnu nabavku kada je u pitanju dezinsekcija i ako sve protekne kako treba, očekujemo da već polovinom mjeseca komisija pregleda prispjele ponude i da izaberemo najpovoljnijeg ponuđača. Nadam se da će biti jedna fer i poštena borba kad je u pitanju ovaj posao i da neće biti neosnovanih žalbi”, rekao je Vučković i izrazio nadu da više neće biti opstrukcionog djelovanja.

Na nvinarsko pitanje koje firme opstruišu javne nabavke ulaganjem žalbi bez plaćanja takse, Vučković nije želio da licitira imenima.

“Opstrukcije vrše pojedine firme, možda je nezahvalno govoriti koje. Ugrožavamo u narednom periodu i dalji izbor, sam postupak, ne želeći da utičem, vjerovatno pronalaze neki interes u svemu tome. Iz svega navedenog i postupaka i koraka koje čine u psotupku javne nabavke, zaključujemo da je tipično opstrukciono djelovanje”, rekao je Vučković.

Kako je saopšteno na konferenciji za medije, ove godine za deratizaciju predviđeno je 70 000 KM, za rad higijeničarske službe planiran je okvirni sporazum, izbor na period od tri godine, vrijednosti 420 000 KM, a kad je u pitanju dezinsekcija predviđen je iznos od 250 000 KM.

Share.