Iz Bijeljine nam dolaze prilično uznemirujući snimci jama u kojima su eutanazirane svinje zaražene afričkom kugom. Među njima ima i živih.

ATV
Tu su i kamioni kojima se kroz sela prevoze zaražene svinje a iz kojih curi krv.

Stručnjaci kažu da ovo nikako ne bi smjelo ovako da se radi. Sve je to uznemirilo stanovništvo koje upire prstom u gradonačelnika. Podsjetnik da su pojedini snimci uzmenirujući.

“Evo čitav dan se vozi, ubijaju i voze kroz selo i mora se zaraziti svi. Gledaj ovo, gledaj kako curi krv, gledaj, vidi sve…gledaj mušica…eto je l’ to dobro?”, govore nam Bijeljinci.

Šta se i kako radi najbolje pokazuju snimci. Poslali su ih ogorčeni mještani semberskih sela koji su snimili žive svinje u jamama sa eutanaziranima, kroz selo se prevoze u kamionu bez ikakve zaštite a kuda su prošli svjedoče tragovi krvi.

More je komentara po društvenim mrežama, mnogi upiru prstom u gradonačelnika i njegove odluke po kojima će se, kažu, uništiti poljoprivredni proizvođači u Semberiji.

Zbog ovoga su poslate žalbe lokalnog kriznom štabu ali ovakva situacija ih, po svemu sudeći, ne zabrinjava.

“To je nešto na šta mi već kao uzgajivači, kao farmeri, ukazujemo već dva mjeseca i više od toga, da se na jedan nekvalitetan, blago rečeno, način radi odvoz. Vidjeli ste i sami, to se dešava već duži period, da nisu vozila adekvatno opremljena. Mi smo to predlagali kriznom štabu, barem najlon da ubace u vozila, da koliko toliko jer to je jedan od načina širenja”, kaže Slobodan Petrić, uzgajivač svinja iz Magnojevića kod Bijeljine.

Ovo se nikako ne bi smjelo ovako raditi, kažu stručnjaci.

Upozoravaju da ovakvo zakopavanje za sobom nosi ogromne zdravstvene i ekološke rizike.

“Ukoliko ne poštujete pravilo i ukoliko zakopate leševe u zemljište sa visokim nivoom podzemnih voda, činite jednu veliku stručnu grešku i donosite veliki rizik da će virus koji se nalazi u uginulim životinjama završiti u vodi, da se može naći u izvorištima voda ili da se može naći u otvorenim vodotokovima i da se na taj način može vršiti nekontrolisano njegovo širenje, a to je jedan jako veliki zdravstveni rizik”, rekao je dr Milutin Đorđević, šef Katedre za zoohigijenu Fakulteta veterinarske medicine iz Beograda.

Gradonačelnik Bijeljine i u ovakvoj situaciji optužuje druge.

Konkretno, preko društvenih mreža obrušio se na Republičku upravu Civilne zaštite. Onima koji su pomogli Ljubiša Petrović kaže “Sram vas bilo”, najavljuje krivične prijave i optužuje ih da su uništili svinjogojstvo u Bijeljini.

Ko ga i kako uništava, najbolje se vidi na snimcima.

Iz Republičke uprave civilne zaštite samo kratki komentar da će Petrović dobiti odgovor službeno, na pisarnicama Gradske uprave i Tužilaštva.Izvor:
Share.