U Bolnici “Sveti vračevi” danas u Bijeljini prvi put je izvedena intervencija ugradnje antitahikardnog pejsmejkera, rekao je načelnik Odjeljenja za internističke grane Aleksandar Janjičić.

Janjičić je naveo da je ovu intervenciju izveo profesor doktor Lazar Angelkov sa bijeljinskim kolegama u Pejsmejker centru.

On je podsjetio da su ovoj zdravstvenoj ustanovi, bez obzira na pandemiju, pokrenuli brojne projekte, te ukazao da su pokrenuli rad angio-sale 24 časa, što znači da svi koji su imali infarkt na području Bijeljine i u regiji Birča, budu zbrinuti u bijeljinskoj bolnici.Janjičić je naveo da su lani u sali imali svega šest pacijenata koji su doživjeli infarkt, dok su ih u ovoj godini, za 11 mjeseci imali oko 160.

On je na konferenciji za novinare rekao da se na tome neće stati jer bijeljinska Bolnica ima velike projekte, za koje vjeruje da će biti pokrenuti početkom naredne godine.

“Cilj je da korisnici naših usluga budu što više zadovoljni i ne moraju da idu u druge kardiološke centre”, naglasio je Janjičić.

Angelkov, ljekar sa Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje, izrazio je zadovoljstvo što može da pomogne pacijentima i da su današnjom ugradnjom spasili život pacijentu kojem srce suviše ubrzano radi.

On je naveo da taj aparat ima mogućnost i da, donekle, spasi pacijenta ako se javi i usporeni srčani rad, ali se, prije svega, ugrađuje kada srce suviše brzo radi, odnosno kada je zabilježeno više od 150 otkucaja u minuti.

“Ovaj aparat se ugrađuje u većim elektrofiziološkim i pejsmejker centrima svuda u svetu, tako da mi polako rastemo u jedan vrlo napredan i vrlo edukovan centar. Ovde sam naišao na veoma pogodno tlo – kako od Uprave, tako i kolega koji veoma vredno rade sa mnom”, napomenuo je Angelkov.

On je najavio da će se sredinom januara vidjeti ponovo sa većim novostima i procedurama koje se ne rade u BiH.

Svoje iskustvo sa bijeljinskim ljekarima danas je podijelila pacijent Radojka Pandurević iz Bratunca koja je rekla da je zahvaljujući ovoj zdravstvenoj ustanovi među živima, te je zahvalilila ljekarima, posebno Janjičiću i Angelkovu.

NJoj je intervencija urađena 1. novembra, a već juče je, kako kaže, sama šetala, što ranije nije smjela.

“Hvala svima. Prije 11 godina me je iz kandži opake bolesti izvukao ljekar Siniša Maksimović. Imala sam karcinom. Zahvaljujući njemu stekla sam povjerenje u sve zaposlene u ovoj bolnici. Nigdje drugo neću da idem ni da vadim nalaze, ni na kontrole”, rekla je Pandurevićeva i napomenula da Semberci treba da budu srećni što imaju ovakvu bolnicu i osoblje u njoj.

Radojkina kćerka, Aleksandra, rekla je da bi svi za roditelje sve učinili i tražili lijek preko bijelog svijeta.

“Godinu dana nismo spavali jer joj je puls bio 30 – svaku noć smo završavali u Hitnoj. Rečeno mi je da u Bijeljini postoji najbolji kardiolog u Republici Srpskoj, ljekar Janjičić”, navela je Pandurevićeva i dodala da profesor Angelkov nije samo regionalno, već i evropsko ime, i da građani Semberije treba da znaju šta ovdje imaju.

Na pitanje novinara da li vjeruje da je kiseonik u Republici Srpskoj ispravan, budući da ga je i njena majka koristila, Pandurevićeva je rekla da o kiseoniku ne zna ništa jer nije ljekar, ali da građani treba da vjeruju ljekarima i budu zahvalni za sve što čine.

“Ako oni kažu da je sve u redu – onda je za mene sve u redu”, navela je Pandurevićeva.

Izvor: Srna

Share.