U Bijeljini je danas posađeno 440 sadnica topole i bijelog jasena, u skladu sa dugoročnom kampanjom koja ima za cilj ozelenjavanje grada i urbanih područja, što je preduslov za održivi ekološki razvoj.

Savjetnik gradonačelnika Bijeljine Radoslav Ostojić rekao je da je danas na lokaciji kod “Eko-depa” posađen novi zeleni pojas koji, u neku ruku, treba da zaštiti grad i od neprijatnih mirisa, ali i da ga dodatno oplemeni.

“Ovo je samo jedna u nizu aktivnosti koje su povezane sa projektom ozelenjavanja grada `Zelena Bijeljina` gdje planiramo nekoliko novih parkova, zelenih oaza, koje treba da daju poseban kvalitet Bijeljini”, rekao je Ostojić.

On je najavio da je planirano da u gradu u budućnosti bude izgrađen bogat mobilijar, dječija igrališta, a sve s ciljem da kvalitet života Bijeljinaca bude dodatno unaprijeđen.Šef gradskog Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije Ankica Todorović rekla je da su se akciji sađenja danas pridružili i građani, udruženja i preduzeća.

“Sredstva za kupovinu 440 sadnica su donirali zaposleni u Gradskoj upravi i time pokazali da želimo da radimo na ozelenjavanju Bijeljine i podizanju ekološke svijesti”, napomenula je Todorovićeva.

Problem nedovoljnog broja zelenih površina, širenje neprijatnih mirisa sa gradske deponije, veliki broj korisnika loženja na čvrsto gorivo su neki od razloga zbog kojih je Bijeljina prethodnih godina jedan od najzagađenijih gradova u Evropi.

Iz Gradske uprave navode da je, s tim u vezi, a uzimajući u obzir inicijative i zahtjeve građana, do 2025. godine planirano niz aktivnosti kao što su izgradnja parkova, zelenih oaza, sportskih terena, dječijih igrališta kako bi Bijeljinci imali ljepše i sadržajnije lokacije za šetnju i relaksaciju.

Izvor: SrnaIzvor:
Share.