Šest socijalno ugroženih romskih porodica u Bijeljini danas je dobilo ključeve stanova u čiju je izgradnju uloženo oko 500.000 KM.

Ključeve su uručili ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Miloš Lučić, gradonačelnik Bijeljine LJubiša Petrović i direktor Kancelarije “Karitasa” u BiH Danijel Bronkal.

Lučić je rekao novinarima da je Ministarstvo za ovaj stambeni objekat izdvojilo oko 100.000 KM i da godinama sarađuje sa gradom Bijeljinom u inkluziji romske populacije u društvo i u stambenom zbrinjavanju.

On je istakao da je Ministarstvo proteklih godina zajedno sa raznim donatorima i lokalnim zajednicama izdvojilo više od 50 miliona KM za stambeno zbrinjavanje Roma.

Lučić je naveo da Ministarstvo ima i grantove koji se tiču zapošljavanja, zdravstvenog osiguranja i socijalne zaštite i posredstvom zavoda za zapošljavanje izdvaja skoro 600.000 KM i na taj način utiče da inkluziju romske populacije.

On je istakao da je sa gradonačelnikom u prostorijama Gradske uprave razgovarao i o stambenom zbrinjavanju izbjeglih i raseljenih lica na području grada gdje će nastojati da se riješi status oko 150 porodica koje žive u alternativnom smještaju u naselju Pet jezera.

“U pregovorima smo bili sa OEBS-om koji se obavezao ugovorom za te smještaje kada su se gradili i nadamo se da ćemo to riješiti kako bi objekti prešli u vlasništvo porodica koji u njima stanuju”, rekao je Lučić.

Bronkal je istakao uspješnu saradnju sa Ministarstvom, gradom Bijeljina i ovdašnjom nevladinom organizacijom “Otaharin”, te da očekuje nastavak zajedničkog rada.

On je naveo da je “Karitas” izdvojio 50 odsto sredstava za gradnju ovog objekta zahvaljujući donatorima, vladama Lihtenštajna i Švajcarske, te da je ove samo dio projekta koji ove organizacija realizuje, a koji uključuje edukaciju i zapošljavanje ne samo romske populacije.

Petrović je precizirao da je grad Bijeljina za ovaj objekat izdvojila oko 150.000 KM, “Karitas” oko 250.000 KM, a Ministarstvo oko 100.000 KM.

On je podsjetio da je riječ o drugoj po redu zgradi za romske porodice sa više od 30 djece i za septembar najavio početak gradnje još jednog objekta s obzirom da je u toku proces izbora izvođača radova.

U razgovoru sa ministrom pokrenuto je i pitanje rješavanja alternativnog smještaja u naselju Pet jezera, da se ti ljudi ne osjećaju kao građani drugog reda jer svake dvije godine moraju da mijenjaju dokumente.

“Krajnje je vrijeme da se riješi to egzistencijalno pitanje krova nad glavom”, rekao je Petrović.

Senad Alimanović, koji ima petočlanu porodicu, zahvalio je u ime romskih porodica za dodijeljene stanove, istakavši da im ovo mnogo znači jer će ovim riješiti svoje stambeno pitanje.

Izvor: Srna

Share.