Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini istražuje slučaj zaraze trihinelom u tom gradu, a bolnica “Sveti vračevi” tvrdi da je postupila po dužnosti i dostavila Higijensko-epidemiološkoj službi lokalnog Doma zdravlja informacije o pacijentima koji su preležali tu opasnu bolest krajem januara i početkom februara.

Iz Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina su Ministarstvu pravde RS dostavili informacije da postupaju po predmetnoj krivičnoj prijavi te da su preduzete, ali i da dalje preduzimaju radnje iz svoje nadležnosti u tom slučaju.

– Ujedno želimo da napomenemo da bolnica “Sveti vračevi” u Bijeljini, iako je bila u obavezi da o pojavi zarazne bolesti, odnosno liječenju pacijenata sa zaraznom bolesti, u ovom slučaju trihinelom, obavijesti nadležne organe, među kojima policiju i tužilaštvo, niti jednim aktom to nije uradila – navelo je bijeljinsko tužilaštvo.

U bolnici “Sveti vračevi” kazali su “Glasu Srpske” da, prema pravilniku o obaveznom prijavljivanju, obavještavanju i evidentiranju zaraznih bolesti, oni lica kod kojih utvrde, na osnovu kliničkog i mikrobiološkog pregleda doktora medicine, uzročnika zarazne bolesti odmah evidentiraju i te slučajeve prijavljuju nadležnoj Higijensko-epidemiološkoj službi (HES) Doma zdravlja.

– Mi smo to uradili, a HES je u obavezi da te podatke dalje dostavi Institutu za javno zdravstvo RS – naveli su u bolnici “Sveti vračevi”.

Načelnik bijeljinskog HES-a Mladen Grujičić rekao je da su prema pravilniku oni bili dužni da slučaj prijave Institutu za javno zdravstvo RS, što su i uradili.

U Institutu su naveli da se sva procedura o pitanju prijave zaraznih bolesti sa zdravstvenog aspekta završava u toj instituciji, jer oni na osnovu tih informacija prave izvještaje i analize.

Krivičnu prijavu policiji podnio je Ljubomir Stević iz Bijeljine i to protiv Milorada Živković iz Sremske Mitrovice.

Stević, koji je i vlasnik restorana “Monako”, ranije je ispričao “Glasu Srpske” da su trihinelom zaraženi njegova supruga i sin nakon što su jeli suhomesnate proizvode koje je njegov prijatelj naručio iz Srbije od čovjeka koga zovu Mile Kulen, a koji već duže vrijeme dovozi i prodaje u Bijeljini te proizvode.

– Ja sam posredstvom svoga prijatelja naručio sebi za kuću kobasicu i kulen. Osim mene, još neki ljudi su naručili sebi. Nakon što su suhomesnati proizvodi stigli, moja supruga ih je ispred restorana pakovala i vakuumirala za našu upotrebu. Mi smo svi, kako članovi moje porodice tako i prijatelji koji su bili kod nas, jeli taj kulen i kobasicu, ali to nema nikakve veze sa hranom u restoranu – naveo je tada Stević.

Naglasio je da je nakon toga utvrđeno da su njegova supruga i sin zaraženi trihinelom, te da je o svemu obavijestio inspekciju, Higijensko-epidemiološku službu u Bijeljini, ali i policiju.

Simptomi

Stručnjaci pojašnjavaju da je trihineloza parazitarna bolest koja se javlja nakon konzumiranja nedovoljno termički obrađenog svinjskog mesa, a koje sadrži ciste parazita pod imenom Trichinella spiralis.

Rani simptomi zaraze trihinelom obično su vezani za probavni trakt i najčešće su prisutni grčevi i dijareja. Nakon toga larve trihinele prelaze u mišiće, gdje izazivaju upalnu reakciju koja se manifestuje bolovima u mišićima. Bol je najintenzivniji prilikom pokreta.

Share.