Odbornik DNS-a u Skupštini grada Bijeljina Miloš Stanišić uputio je apel Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Vladi Republike Srpske da hitno reaguju, s obzirom na to da su rezerve žita i brašna u Semberiji na izmaku.

-Nije nam namjera da stvaramo paniku, ali smo dužni da obavijestimo o informacijama sa terena da žita i brašna imamo samo još za 30 dana, kaže Stanišić.

Imajući u vidu da su Robne rezerve u Republici Srpskoj uništene i da u rezervi ni hrane, ni goriva sasvim je očekivano da se među stanovništvom, ali i proizvođačima probudio nemir.

-Razlog više za strah je činjenica da je semberski prehrambeni gigant „Žitopromet”, koji je oduvijek bio garant opstanka Semberije, sa novim vlasnikom promijenio politiku poslovanja koja podrazumijeva otkup žita od naših seljaka, ali tako da gotov proizvod ne ostaje u Republici Srpskoj, već odlazi na tržište FBiH. Novi vlasnik, naravno, na to ima pravo, ali zato tražimo od Vlade Republike Srpske da hitno nađe način da reaguje, kako bismo izdržali period nestašice i cjenovne udare, poručuje Stanišić.Izvor:
Share.