Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac otvorio je danas u Dvorovima kod Bijeljine Semberski sajam mesa, koji je, kako je ocijenio, jedna od najznačajnijih smotri agrobiznisa i prepoznatljiv brend Semberije i Republike Srpske.

Košarac je istakao da u Semberiji postoje odlični uslovi za proizvodnju zdrave hrane, budući da zahvaljujući plodnoj ravnici i zdravom zemljištu postoji takva vrsta potencijala.

“Prirodni potencijal, iskustvo i vrijedne ruke naših Semberaca velika su razvojna šansa Republike Srpske. Kvalitetna i zdrava hrana koju domaćini u Semberiji proizvode i prerade snažan je zamajac razvoju privrede, a rekao bih i agroturizma na ovim prostorima”, rekao je Košarac.

On je istakao da je Semberski sajam mesa sajam dobrih i vrijednih domaćina koji na najbolji način promovišu poljoprivredne potencijale u Bijeljini, Semberiji i Srpskoj, te da je ova manifestacija, zahvaljujući firmi “Globus”, postala i te kako prepoznatljiva.

Košarac je istakao da Semberija treba da bude ponosna na svakog poljoprivrednika, čovjeka koji se bavi primarnom proizvodnjom, te ukazao i na napore Vlade Republike Srpske, koja kroz podsticajnu politiku želi da bude partner svim proizvođačima u Srpskoj.

“Nisam zadovoljan aktivnostima na nivou BiH, cijeneći napore Republike Srpske da zaštiti domaću proizvodnju, da proizvođači pronađu kupce svojih proizvoda, ali, nažalost, nismo naišli na partnere u Federaciji BiH /FBiH/. Još jednom pozivamo predstavnike iz FBiH da podrže naše napore da zaštitimo domaću proizvodnju”, rekao je Košarac.

Košarac je napomenuo da je na temelju konsultacija sa Vladom Republike Srpske pokrenuo proces uvođenja prelevmana i carina na uvoz svježeg i raslhlađenog mesa, ali da nije imao podršku iz FBiH.

“Politika Republike Srpske je da zaštiti domaću proizvodnju i omogući da u spoljnotrgovinskom prometu imamo jednak tretman kao i zemlje u okruženju. Jedino BiH nije zaštitila svog seljaka kada je riječ o uvozu mesa – sve ostale zemlje u okruženju jesu”, napomenuo je Košarac.

On je istakao da su otvoreni za saradnju u smislu otvaranja novih tržišta i da žele da se domaći proizvodi nađu na tržištu EU i trećim tržištima.”Radimo i na otvaranju tržišta Ruske Federacije, cijeneći da je ono veoma značajno. To bi bila dobra osnova da se naš seljak ne može ucjenjivati niskom otkupnom cijenom”, ocijenio je Košarac.

On je izrazio uvjerenje da će Semberski sajam mesa biti plodonosan, te izlagačima poželio da tokom ova dva dana sklope što kvalitetnije poslovne ugovore.

Izvor: Srna

Share.