Gradonačelnik Ljubiša Petrović sa saradnicima organizovao je prijem za studente koji su predstavlјali Bijelјinu na samitu mladih studenata održanom prošlog mjeseca u Turskoj.

Odnedavno bivši studenti Univerziteta u Beogradu Sandra Dakić, Nikola Stevanović i Dejan Pejić predstavlјali su Grad Bijelјinu na samitu u Istanbulu na osnovu postignutih rezultata u prethodnom periodu. Sandra je diplomirala na Medicinskom fakultetu, Nikola na Građevinskom, kao najbolјi student na svom smijeru sa prosjekom 9.93, dok je Dejan Pejić diplomirao na Fakultetu tehničkih nauka. Izbor predstavnika vršen je uz oslanjanje na bazu dobitnika stipendije Grada Bijelјina. Važno je napomenuti da se Nikola odrekao svoje stipendije, jer je, istovremeno bio stipendista Fonda „Dr Milan Jelić“.

Samit mladih predstavnika gradova „B40“ održan je u Istanbulu od 23. do 28. avgusta i okupio je mlade iz gradova članica Mreže „B40“ gradova iz 11 balkanskih državva. Predstavlјajući svoje gradove, studenti su učestvovali u govorima, panelima, aktivnostima umrežavanja i radionicama. Oni su, takođe, održali glavne govore i predstavili svoje gradove i ovo je bila odlična prilika za razmjenu mišlјenja i ideja sa mladim lјudima iz brojnih balkanskih gradova.

Program Samita mladih gradova „B40“ pod motom „Mladi zajedno za bolјu budućnost“ pripremlјen je na osnovu Cilјeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija. Najvažnije pitanje koje je razmatrano u Programu je podizanje svijesti o značaju i ulozi mladih u ostvarivanju tih cilјeva.

Prijem u Gradskoj upravi Grada Bijelјina bio je prilika i za razgovor o temi diplomskog rada Nikole Stevanovića – rješenje za priklјučenje naselјa Janja na kanalizacioni sistem grada Bijelјina. Rad predstavlјa više od idejnog rješenja, a manje od glavnog projekta, te može da posluži kao osnova prilikom njegove izrade u budućnosti. Ovaj uspješni mladi čovjek, kojeg uskoro očekuju master studije u Holandiji, poklonio je primjerak svog diplomskog rada Gradu Bijelјina.

Izvor: Bijeljina Danas

Share.