Brojni građani Bijeljine odazvali su se danas na akciju Doma zdravlja koji je organizovao preventivne preglede u centru grada, povodom Svjetskog dana stanovništva.

“Odziv građana je dobar, kod dosta pregledanih smo otkrili da imaju dijabetes ili hipertenziju, a da nisu upoznati da imaju to oboljenje i zato su preventivni pregledi bitni, jer to su bolesti koje oštećuju krvne sudove i mogu da izazovu srčani i moždani udar”, rekao je novinarima doktor Neven Mijić.

On je naveo da je u svijetu epidemija hroničnih nezaraznih bolesti kao što su dijabetes, arterijska hipertenzija i gojaznost, što su oboljenja koja mogu značajno pogoršati život ako se ne prepoznaju i ne liječe na vrijeme.

Na Svjetski dan stanovništva, glavna sestra Doma zdravlja Bijeljina Tatjana Perić istakla je da je suštinska vizija Populacionog fonda UN reproduktivno zdravlje.

“Smatramo da svaka trudnoća mora biti željena i svaki porođaj mora biti bezbjedan, zbog čega je Dom zdravlja od aprila do jula organizovao preventivne preglede u sektorskim ambulantama gdje su obavljani ultrazvučni ginekološki pregledi, opšti preventivni pregledi, kao i ultrazvuk srca”, rekla je Perićeva.

Ona je najavila nastavak preventivnih pregleda u ambulantama porodične medicine, u centralnom objektu Doma zdravlja Bijeljina i u selima gdje nemaju ambulante.

“Dom zdravlja Bijeljina će nastojati da se približi sugrađanima i da podigne svijest o tome koliko su važni preventivni pregledi i zdrav stil života”, navela je Perićeva.

Preventivni pregledi organizovani su od 10.00 do 11.30 časova ispred Centra za kulturu.

Share.