Kompanija “Nešković” iz Bijeljine definitivno će morati da vrati na posao na benzinskoj pumpi svog nekadašnjeg radnika, Bijeljinca Nebojšu Čvrgića, ali i da mu isplati izgubljene zarade.

Tako je odlučio Okružni sud u Bijeljini, koji je odbacio žalbu tužene firme, vlasništvo biznismena Dragana Neškovića, odnosno potvrdio raniju presudu Osnovnog suda u ovom gradu.

U drugostepenoj presudi, koja je u posjedu “Nezavisnih novina”, navedeno je da se žalba tuženog od 5. decembra 2023. odbija kao neosnovana i prvostepena presuda se potvrđuje, kao i da se dopuna žalbe od 6. marta ove godine odbacuje kao neblagovremena.

“Usvaja se tužbeni zahtjev i utvrđuje da postoji radni odnos na neodređeno vrijeme između tužioca Nebojše Čvrgića iz Bijeljine i tuženog ‘Neškovića’ Bijeljina od 9. avgusta 2022. kao dana stupanja radnika na rad, slijedom čega se obavezuje tuženi da tužioca vrati na rad i na radno mjesto radnik na benzinskoj pumpi na poslovima točenja goriva ili na drugo radno mjesto koje odgovara stručnoj spremi tužioca”, navodi se u presudi, kojom je “Nešković” obavezan i da Čvrgiću isplati izgubljenu zaradu, i to od 14. avgusta 2022. do povratka na rad.

Čvrgićev punomoćnik Vladimir Dragičević, advokat iz Banjaluke, kaže da su zadovoljni ishodom.

“U suštini se radi o jednostavnom radnom sporu jer kad radnik stupi na rad po samom zakonu se smatra da je zasnovao radni odnos na neodređeno vrijeme. Pošto nije sporno da je radnik radio, sud je pravilno utvrdio da je zasnovan radni odnos na neodređeno vrijeme i da radnik ima pravo na punu radnu reintegraciju”, rekao je Dragičević za “Nezavisne novine”.

Ovo je druga pravna bitka koju je bijeljinska kompanija, odnosno njen vlasnik izgubio protiv Čvrgića. Ranije je, podsjetimo, Okružni sud u Bijeljini potvrdio prvostepenu presudu Draganu Neškoviću, utvrđujući da je on uznemiravao Čvrgića.

Okružni sud je tom presudom potvrdio tužbeni zahtjev Čvrgića, čime je utvrđeno da je on pretrpio uznemiravanje na radu kod poslodavca “Neškovića”, i to od osnivača i vlasnika kompanije.

Utvrđeno je time da je biznismen 13. avgusta 2022. godine u prostorijama benzinske pumpe “Nešković” Bijeljina, Sremska ulica, Čvrgića verbalno napao, vrijeđao, obratio mu se uz viku, te javno komentarisao lična svojstva radnika uz upućivanje vulgarnih komentara, ali ga i fizički napao bacivši na njega stakleni predmet.

Stoga je Nešković u toj ranije potvrđenoj presudi obavezan da Čvrgiću isplati nematerijalnu štetu po osnovu pretrpljenog uznemiravanja na radu od 5.000 KM sa zakonskom zateznom kamatom.

Pred Osnovnim sudom u Bijeljini se Neškoviću još sudi i po Krivičnom zakoniku Republike Srpske, a po optužnici Tužilaštva u kojoj se navodi da je biznismen na radu zlostavljao svog radnika.

Nešković je optužen da je to uradio 13. avgusta 2022. u Bijeljini, Sremska ulica, na benzinskoj pumpi njegovog preduzeća “Nešković”, gdje je u ugostiteljskom objektu u sastavu pumpe sjedio za stolom zajedno sa direktorom firme Jovicom Vučkovićem.

“U momentu kada je na poziv Vučkovića njihovom stolu prišao radnik preduzeća Čvrgić, koji je bio na probnom radu, i na pitanje Vučkovića: ‘Zašto nisi sipao gorivo mušteriji’, rekao je da pištolj za sipanje goriva nije popravljen, a osumnjičeni je obraćajući se Čvrgiću povišenim tonom rekao: ‘Nemaš šta meni da pričaš'”, navodi se u optužnici.

Kako se dodaje, kada je nakon tih riječi Čvrgić krenuo da izađe iz ugostiteljskog objekta, osumnjičeni je obraćajući mu se povišenim tonom govorio da stane.

“Pošto se Čvrgić nije zaustavio, osumnjičeni je uzeo sa stola staklenu čašu i zamahnuvši bacio u njegovom pravcu. Čaša je pala kraj Čvrgićevih nogu i razbila se, a dio stakla ga je udario u nogu”, ističe se u optužnici.

Nakon toga je Čvrgić, kako se dodaje, stao, a osumnjičeni mu je prišao.

“Uhvatio ga je rukom za majicu i za nju vukao, rekavši mu: ‘Nećeš u mojoj majici, skidaj je’, nakon čega je Čvrgić skinuo majicu i dao mu, a osumnjičeni mu je nakon toga rekao: ‘Marš odavde’, što je kod Čvrgića proizvelo osjećaj straha, nemoći, poniženja i narušavanja duševnog zdravlja”, navedeno je u optužnici.

Share.