Zimski period karakterističan je po većem broju saobraćajnih nezgoda sa pješacima i biciklistima, a naročito u uslovima smanjene vidljivosti u periodu od 16,00 časova.

Najveći broj saobraćajnih nezgoda sa ovim kategorijama registrovan je kao posledica nepropisnog kretanja pješaka, kretanje kolovozom pod dejstvom alkohola, kao i kretanje pješaka kolovozom u van naseljenom mjestu bez svjetloodbojnog prsluka.

Kako bi uticali da se smanji crna statistika, iz PU Bijeljina apeluju na pješake i bicikliste da koriste svjetloodbojni prsluk koji u značajnoj meri pomaže da pješak bude uočen od strane vozača. Zimski period karakterističan je i po tome što veći broj naših sugrađana nosi tamnu odjeću (jakne i kape) što u mnogome otežava njihovu vidljivost, a posebno u ulicama i mjestima koji nisu osvjetljeni.

– Iz tih razloga, apelujemo kako na pješake tako i na bicikliste, kao ranjivim kategorijama učesnika u saobraćaju da u uslovima smanjene vidljivosti, a naručito u periodu od 16,00 časova koriste svjetloodbojni prsluk, da u vannaseljenom mjestu koriste lijevu ivicu puta, da kolovoz prelaze isključivo na obilježenom pješačkom prelazu, kao i da se ne kreću kolovozom ukoliko su pod dejstvom alkohola, poručili su iz PU Bijeljina.

 

Izvor: Bijeljina danas

Share.