Na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta „Bijeljina“ održan je seminar na temu „Izazovi poljoprivredne proizvodnje u 2022. godini“, kome je prisustvovao i gradonačelnik Bijeljine LJubiša Petrović.

– Grad Bijeljina podržava ovakve naučne skupove, kao i sve druge aktivnosti koje su korisne za razvoj naše poljoprivrede. Do kraja tekuće sedmice ćemo organizovati javnu raspravu o prijedlogu Odluke o utrošku sredstava za podsticaj poljoprivrednoj proizvodnji, a sredstva su i ove godine povećana u odnosu na prethodnu. Takođe, razmatramo i uvođenje novih budžetskih pozicija, koje će obuhvatiti više grana poljprivrede – istakao je gradonačelnik Petrović.

Pomoćnik ministra poljoprivrede , šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Zoran Maletić najavio je skoro usvajanje seta mjera Vlade Republike Srpske kojima će teškoće poljoprivrednika, uzrokovane aktuelnim poskupljenjima repromaterijala za poljoprivrednu proizvodnju, biti olakšane.

– Očekujemo da će ta podrška biti značajna za uspješnu proljetnju sjetvu, a u toku su i pregovori sa ditributerima o snižavanju maloprodajnih cijena vještačkih đubriva -dodao je Maletić.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta „Bijeljina” Gorica Cvijanović održala je predavanje na temu „Žetveni ostaci i mikrobiološki preparati u poljoprivrednoj proizvodnji”.

– Pred poljoprivrednicima se nalaze veliki izazovi, uzrokovani stalnim promjenama u načinu proizvodnje i situacije na tržištu, a sve promjene usmjerene su ka proizvodnji zdravstveno bezbjedne hrane i očuvanju životne sredine – naglasila je Gorica Cvijanović.

Izvor: Gradska uprava

Share.