Kompaniju Novi Žitopromet iz Bijeljine kupila je firma Kutjevo Vinarija iz Hrvatske, vlasnika Envera Moralića.

Prema nezvaničnim informacijama, ovo preduzeće prodato je za 3,5 do 4 miliona eura, a prodaja je oglašena nedavno, nakon što su iz ovog preduzeća kazali kako obustavljaju proizvodnju zbog visoke cijene pšenice na tržištu. Rečeno je tada i kako nijedan radnik neće ostati bez posla.

Međutim, nedugo nakon toga počelo se govoriti o prodaji, što se pokazalo i kao istina. Prema pisanju pojedinih medija, za kupovinu je bilo zainteresovano nekoliko lokalnih kompanija.

Podsjetimo da su problemi u nekadašnjem mlinsko – prerađivačkom gigantu počeli 2018. godine, kada su silosi bili puni pšenice, ali se nije radilo jer ratarima nije bio plaćen rod. Zbog neisplaćenih plata i doprinosa radnici su tada stupili u štrajk, a u decembru 2019. godine otvoren je stečaj.

Sredinom januara ove godine nepokretnu imovinu Žitoprometa kupila je kompanija Pavgord i to po cijeni od 3,1 miliona KM i tako postala vlasnik preduzeća. Otplatili su rada sva dugovanja.

Ranije su iz ove kompanije govorili kako im je cilj da se Žitopromet podigne na noge, da se radnici vrate na posao i proizvodnja ponovo pokrene, međutim, izgleda da nije sve išlo po njihovom planu pa su se ipak odlučili za prodaju.

Share.