Do kraja novembra biće konačan prijedlog reformi nastavnog plana u gimnazijama u Srpskoj, a od septembra iduće godine biće program i za prvi razred gimnazije, kazao je za “Nezavisne novine” Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda RS.

“Plan reformi gimnazija u RS podrazumijeva koji su to predmeti u kojem smjeru, ali i koliko bi na sedmičnom nivou učenici imali časova”, kazao je Damjanović.

Dodao je da, kada Ministarstvo prosvjete i kulture RS prihvati nastavni plan, onda imaju dovoljno vremena da urade program za prvi razred, koji bi bio primjenjiv od naredne školske godine.

“Pored redovnih predmeta, u planu je da se uvede nekoliko fakultativnih programa kao što su bezbjednosna kultura i medijska pismenost”, kazao je Damjanović i dodao da su razgovarali na koji način bi bila organizovana velika matura po završetku gimnazije.

Ističe da je bilo i prijedloga da se uvede i novi smjer sportska gimnazija, ali, kako kaže, u našim uslovima pojam sportska gimnazija je apstraktan.

Dodao je da je cilj reformi da gimnazija bude po mjeri učenika, ali, kako kaže, sve će uraditi da te reforme ne budu na štetu nastavnog kadra.

Prema njegovim riječima, potreba za novom reformom gimnazija u Republici Srpskoj i te kako postoji, jer se 10 godina nisu mijenjali planovi, a bile su samo neke kozmetičke promjene.

“U posljednjih 10 godina došlo je do promjena, pogotovo u informacionim tehnologijama, u načinu izvođenja nastave, tako da sve to moramo da uzmemo u obzir”, zaključio je Damjanović.

Vita Malešević, direktorica Gimnazije u Banjaluci, ističe da su planom reformi predviđena dva nova predmeta, bezbjednosna kultura i medijska pismenost.

Ističe da je potrebna reforma gimnazija u RS, jer deceniju gimnazije rade po sadašnjem programu.

“To je jako bitna stvar, jer ostale srednje škole skoro svake godine dobijaju interesantnije smjerove za učenike nego što ih ima gimnazija. Mi godinama unazad imamo klasične opšte smjerove”, kaže Maleševićeva i ističe da je potrebno uvesti savremeno gradivo za đake.

Kako kaže, planom reformi omogućen je đacima i izborni predmet u završnim razredima.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS kazali su da je Republički pedagoški zavod u prethodnom periodu realizovao sastanak sa direktorima gimnazija u Republici Srpskoj.

“Cilj sastanka bio je upoznati direktore sa realizovanim aktivnostima u okviru reforme za protekli period i planiranim aktivnostima u toku 2021. godine za reformu gimnazija i prikupiti mišljenja vaspitno-obrazovnih radnika o reformi gimnazija”, ističu iz resornog ministarstva.

Dodaju da očekuje da im Zavod prijedlog nastavnog plana dostavi do decembra.

“Cilj je da se razvije fleksibilan nastavni plan i program koji omogućuje izborne predmete u završnim razredima i daje mogućnost školi da samostalno kreira određeni dio programa do 20 odsto”, zaključili su iz Ministarstva.

Share.