Pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Nataša Cvijanović rekla je danas u Bijeljini da je izuzetno važno uključivanje sve djece u vaspitno-obrazovni proces, a posebno one koja su uskraćena za neke prilike, poput romske.

“Rad sa djecom je specifičan, a posebno sa djecom koja, možda imaju barijeru, kao što je jezička. Važno je da se definiše priručnik koji će pomoći ljudima koji rade sa djecom, koja ne poznaju dovoljno jezik, da steknu određena znanja i vještine. To je priručnik za romske asistente i mislim da će biti vrlo koristan i vrijedan za sve njih”, ocijenila je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je rekla da Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske podržava projekat “Da, to sam ja!”, jer je u fokusu inkluzija.

“Imam osjećaj da, kada se govori o inkluziji, uvijek misli na djecu sa smetnjama u razvoju, a inkluzija je širi pojam. Uključivanje Roma u proces vaspitanja i obrazovanja je izuzetno važno. U Republici Srpskoj u osnovnim školama imamo 394 djece, što je malo, a u predškolskim ustanovama svega dvadesetak polaznika”, izjavila je Cvijanovićeva novinarima u Bijeljini, prije početka završne konferencije ovog projekta.

Zamjenik Ombudsmana za djecu Republike Srpske Jovanka Vuković rekla je da, kada je riječ o djeci iz romske populacije, najčešće prijave koje ovoj instituciji stižu tiču se napuštanja škole.

“To nije izbor djeteta, već rezultat multipliciranih problema sa kojima se ona susreću u odrastanju i porodici. Važno je raditi na edukaciji roditelja, da oni prepoznaju značaj obrazovanja za njihovu djecu u kasnijem životu”, rekla je Vukovićeva.

Danka Mojić iz Udruženja “Porodični krug” napomenula je da je projekat trajao tri mjeseca i da je mnogo urađeno – održana su tri okrugla stola, obuke za vaspitače, učitelje i romske asistente, snimanje istoimenog filma, a u narednih dvadesetak dana biće završen i priručnik za rad sa djecom osjetljivih grupa stanovništva, sa akcentom na romsku populaciju.

Izvršni direktor u Udruženju za promociju obrazovanja Roma “Otaharin” Dragan Joković rekao je da nisu dovoljni uloženi napori za povećanje obuhvata obrazovanja Roma.

“Romi su na marginama društva i to je jedan od problema koji se manifestuje na sve nivoe njihove uključenosti i isključenosti u društvu – obrazovanju, zapošljavanju, zdravstvenoj zaštiti. Roditelji iz romske populacije moraju biti osnaženi da bi slali svoju djecu u školu, a djeca da budu prihvaćena”, rekao je Joković.

U okviru završne konferencije projekta “Da, to sam ja!” premijerno je prikazan i istoimeni kratki film o pozitivnim primjerima mladih iz romske populacije kojima je obrazovanje promijenilo život, kao i predavanja i panel-diskusija.

Projekat je realizovalo Udruženje “Porodični krug”, u saradnji sa Udruženjem za promociju obrazovanja Roma “Otaharin”.

Izvor: Srna

Share.