Jednog od najtoplijih dana u avgustu, u Janji kod Bijeljine održan je prvi “Multietnički bazar ženskih vještina i tradicije”.

U ovom naselju na obali rijeke Drine, u prelijepom prirodnom ambijentu, okupilo se 40ak izlagača, različitih vjera i porijekla iz gradskih i ruralnih sredina.

Njihova, kao i želja organizatora je bila, da pokažu da je različitost inspirativna, kao i da kroz razgovor i razmjenu iskustava tog dana ostvare nove kontakte i dogovore novo druženje ne kome će posjetiocima predstaviti ono čime se bave.

Ovo naselje nije izabrano bez razloga, Janja je specifična po tome što je ovdje veliki broj Bošnjaka povratnika i Srba izbjeglih iz različitih djelova BiH koji svojim suživotom i primjerom pokazuju kako je zajedništvo moguće.

Predsjednik ove Mjesne zajednice Radislav Borovčanin ističe da im je bila čast da ugoste izlagače.

– Uvijek ćemo rado dati podršku ovakvim događajima. Janja je specifična sredina i drago nam je kada dobrim pričama, kao što je ova, pokažemo bogatstvo naše različitosti koja je prednost, a ne prepreka za zajednički život i da budemo primjer drugima, rekao je Borovčanin.

Bazar je svečano otvorio gradonačlenik Bijeljine Ljubiša Petrović, koji je proveo nekoliko časova u razgovoru sa izlagačima.

Šarenilo na štandovima je mamilo posjetioce, a osim degustacije i kupovine, nije nedostajalo ni razgovora. Tradicionalna jela, recepti, tajni sastojci, biljni proizvodi, rukotvorine… svega baš koliko i kako treba.

Dobrog raspoloženja nije manjkalo, tako da su posjetioci, osim kupovine, imali priliku i da porazgovaraju sa izlagačima koji su rado pričali o onome čime se bave.

– Ovo je baš lijep povod da se provede dan u prirodi i da se u razgovoru sa drugim ženama razmijeni poneki recept, proba nešto novo… Ovoliko pozitivne energije iskreno nisam očekivala i jedva čekam priliku da se ponovo okupimo i družimo, komentarisala je Cvijeta,  jedna od izlagača koja je predstavila svoje prirodne proizvode od voća.

Momirka je farmaceutkinja u penziji koja sada uzgaja ljekovito bilje i izrađuje kozmetičke proizvode:

– Uzgajanjem ljekovitog bilja možete smanjiti ovisnost o sintetičkim lijekovima. Sada kada sam u penziji imam vremena da se posvetim ovoj svojoj ljubavi, a posebno mi se drago kada se pojavi prilika kao ova, da se ono što radim predstavi na ovakvim događajima.

Bračni par Nanić iz Brčkog predstavio je svoj slatki program. Sahida je treća generacija majstora ovog zanata, umijeće je nasledila od roditelja, a oni od svojih. Poznati su po tahan halvi, ali teško je odoliti i otalim đakonijama koje se nađu na njihovom štandu.

Udruženje žena Janja okuplja uglavnom žene povratnice. Okupljene u ovom udruženju odlučile su da sačuvaju od zaborava tradiconalna jela spremljena po receptima koje su nasledile i koje se već dugo prenose s koljena na koljeno. Veliki dio onog što proizvedu završi na stolovima širom Evrope.

– Uvijek se rado odazivamo na bazare, sajmove, izložbe, gdje god nas pozovu. Takva druženja uvijek donesu nova poznanstva, a trudimo se da naše proizvode i Janju uvijek predstavimo u najboljem svjetlu. Drago nam je i da smo na ovom bazaru domaćice ženama iz Bijeljine, Brčkog, Suvog Polja…, kaže Ramiza Bogaljević ispred Udruženja žena Janja.

Na jednom od štandova su se našli i proizvodi korisnica Sigurne kuće Fondacije „Lara“ nastali tokom radno okupacione terapije.

– Predmeti izrađeni dekupaž tehnikom nastaju svake subote tokom našeg druženja u Sigurnoj kući, priča edukatorica Svetlana Rašević i dodaje:

– Ja ih naučim tehnici, a one razvijaju i otkrivaju svoju kreativnost i iz nedelje u nedelju vidite kako predmeti koje stvaraju mijenjaju boje iz tamnijih u svjetlije, otvaraju se za nove ideje… Mi smo se opredjelile da izrađujemo i predmete sa motivima stare Bijeljine, što su prepoznali u Gradskoj upravi i ti predmeti često budu pokloni zvaničnim delegacijama koje posjete naš grad.

Idući od štanda do štanda, posjetioci su mogli da čuju zanimljive priče, potekle iz različitih kultura, ali opet nastale u istom ambijentu. Svaka potekla iz svoje tradicije, sa jednog istog prostora, savršeno su se uklapale jedna sa drugom i davale sliku zajedništva kakvo se ovdje pokazalo mogućim – te različitosti su bogatstvo ovog kraja, a izlagači na bazaru su pokazali da ih treba čuvati od zaborava i ponosno ih pokazivati.

 

“Izradu ovog teksta podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) kroz projekat PRO-Budućnost. Sadržaj ovog teksta ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD-a”.

Izvor: Bijeljina danas

Share.