Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik posjetio je danas u semberskom selu Amajlije 15-godišnjeg Strahinju Rosuljaša mladog sportistu sa invaliditetom, koji je zahvaljujući sredstvima JU Fonda solidarnosti uspješno operisan.

Strahinja je rođen sa poremećajem kičmenog kanala „Spina bifida“ i prvi put je operisao kičmu sa dva mjeseca, a kuk sa dvije godine.

Zahvaljujući sredstvima Fonda solidarnosti. posljednju operaciju na kuku obavio je ugledni svjetski ortoped Dmitri Popkov koji iz Rusije dolazi u bolnicu u Beogradu. Uprkos svim problemima, Strahinja igra košarku u bijeljinskom Klubu košarke i reprezentativac je Srbije, prenosi RTRS.

Presrećan je, kaže, što mu se ostvaruju snovi i poručuje svim osobama sa invalidetom da budu aktivni da se bave sportom.

– Ni slutio nisam da ću sve ovo postići. Zahvalan sam Fondu jer bez njihove pomoći ne bih mogao otići na operaciju – kaže Strahinja.

Strahinjin otac Dragan zahvalan je srpskom članu i predsjedavajućem Predsjedništva BiH, navodeći da je ideja o osnivanju Fonda potekla upravo od Dodika.

– Strahinjina operacija je koštala 9.200 evra. Budući da smo imali niz operacija prije ne bismo mogli snositi sami troškove – kaže Dragan.

Dodik je rekao da je ponosan što sredstva Fonda solidarnosti pomažu tamo gdje je najpotrebnije.

– Strahinja je divno i veselo dijete, ovo je naš prvi susret, ali ne i posljednji. Ovo je divna porodica u kojoj vladaju harmonija i ljubav. Uvijek ćemo pomagati gdje god zatreba – poručio je Dodik.

Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja u povreda djece u inostranstvu od 2018. godine. Fond finansira troškove liječenje djece do 18 godina u inostranstvu, onda kad njihovo liječenje nije moguće Republici Srpskoj i kada troškove liječenja izvan Srpske ne snosi Fond zdravstvenog osiguranja. Do sada je odobrio 430 rješenja za dijagnostiku i liječenje u inostranstvu za 286 djece do 18 godina, za šta je izdvojeno oko 10 miliona KM. Samo u prošloj godini odobreno je liječenje za 107 djece, a troškovi su bili oko šest miliona KM.

Najveći iznos odobren je za liječenje djeteta oboljelog od rijeke bolesti, u Njemačkoj i to 800.000 evra. Djeca su liječenja od raznih bolesti – malignih, rijetkih, urođenih ortopedskih anomalija, bolesti srca, oka… u referentni klinikama širom svijeta u Njemačkoj, SAD, Francuskoj, Italiji, Turskoj, Španija, Austriji, Belgiji, Holandiji, bivšim jugoslovenskim republikama.

Fond solidarnosti u potpunosti snosi troškove liječenja djece kojima je odobreno liječenje u inostranstvu, lijekove, troškove smještaja za dijete i pratioca, a po potrebi se obezbjeđuje i stručna pratnja.

Share.