Članice Srpskog kulturnog i umjetničkog društva “Semberija” danas su kao lazarice svojom nošnjom, igrom i pjesmom rastjerale oblake iznad Bijeljine i poželjele da ova godina bude rodna i plodna.

Lazarica Jovana Barbu rekla je da građani, kada vide lazarice, kažu da su one vjesnici proljeća i dolaska ljepšeg vremena.

– Jutros je padala kiša kada smo došle na trg, a kada smo zapjevale i zaigrale – izgrijalo je sunce. Igrale smo i ispred crkve i biblioteke – izjavila je Barbu novinarima.

Gradonačelnik Ljubiša Petrović poželio je, kao i lazarice, da ova godina bude rodna.

– Lazarice su tu da igraju odvajkada. To je naš stari običaj i zadovoljstvo nam je da ga poštujemo – naveo je Petrović.

Nastupu lazarica prisustvovala je i organizovana grupa turista iz Beograda, njih sedamdesetak, koji su na preporuku Turističke organizacije Bijeljina baš danas posjetili grad.

Za igru lazarica, koje svojom pojavom donesu posebnu živost, bio je zainteresovan veliki broj i malih i velikih sugrađana.

Vjeruje se da lazarice obrednim povorkama, igrom i pjesmom pred kućama domaćina prizivaju dobar rod usjeva, kao i zdravlje ukućana i stoke.

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas Lazarevu subotu, uspomenu na posljednje Hristovo čudo pred Strasnu sedmicu, smrt i vaskrsenje.

Lazareva subota i Vrbica uvijek se slave u šestoj nedjelji Časnog posta.

Izvor: Srna

Share.