Diobom preostalih oko 700.000 KM povjeriocima krajem ovog mjeseca i definitivno će biti okončan sedmogodišnji stečaj u bijeljinskoj Fabrici šećera.

Stečajni upravnik „Šećerane“ Nebojša Matić rekao je danas za CAPITAL da je povjeriocima opšteg isplatnog reda već podijeljeno nešto više od 700.000 KM te da će na ročištu, koje je zakazano je za 20. maj u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini, biti isplaćeno još toliko.

„Na tom ročištu će biti razmatran i završni izvještaj stečajnog upravnika i treba da bude završen stečajni postupak. Povjeriocima je već isplaćeno pet odsto potraživana i sada će im u drugoj raspodjeli biti isplaćeno još pet odsto“, rekao je Matić.

On je podsjetio da su radnici i razlučni povjerioci ranije svoja potraživanja prodali fočanskom „Pavgordu“.

„Sada povjerioce opšteg isplatnog reda isplaćujemo i oni su namireni sa deset odsto. Zadovoljan sam kako je na kraju stečaj okončan, tamo će neko raditi, gradiće se. Ne vjerujem da će ’Šećerana’ više raditi, ali tu su ogromni kapaciteti i sigurno je da će se pokrenuti neki proces proizvodnje“, rekao je Matić.

Podsjećamo, preduzeće „NSG Rent“ iz Zvornika kupilo je početkom prošle godine za tri miliona maraka Fabriku šećeru.

Kupovinom fabrike, „NSG Rent“ je postao vlasnik 50 hektara zemlje i 15.000 kvadrata poslovnog kompleksa, a prema nezvaničnim informacijama „Šećerana“ je u međuvremenu dobila novog vlasnika.

„Pavgord“ je otkupio 63 odsto potraživanja „Šećerane“, što ga je koštalo oko deset miliona maraka sa čime je dobio prevlast u Skupštini povjerilaca, koja je nakon prodaje potraživanja sa 132 spala na 21 člana.

Fabrika šećera u stečaju je od 2015. godine, a njena imovina je bezuspješno prodavana na 15 licitacija, prvo po cijeni od deset miliona maraka, a kasnije po nešto nižoj.Izvor:
Share.