Učenici bijeljinske Gimnazije “Filip Višnjić” organizovali su danas javni čas o vjerskoj toleranciji, a jedan od predavača đakon Slaviša Tubin poručio je da je važno djecu učiti da poštuju svoju vjeru i prihvataju različitosti.

Tubin, koji je profesor vjeronauke u Gimnazije “Filip Višnjić”, rekao je da pravoslavna crkva vjersku toleranciju živi već 2.000 godina.

“To nije izum modernog doba, niti savremenog svijeta, to je ono što su nas učili sveti oci, Sveto pismo”, rekao je Tubin novinarima prije početka javnog časa u prostorijama gradske Biblioteke “Filip Višnjić”.

Predavanje je organizovano u okviru projekta učenika Gimnazije “Ja građanin”, a predsjednik Savjeta učenika Sara Stojanović rekla je da je izuzetno važno širiti svijest o vjerskoj toleranciji.

Ona je navela da mladi ne treba da zatvaraju oči pred problemima, već treba da počnu da rade na promjenama koje su potrebne društvu.

Učenik Gimnazije Jovana Tojić rekla je da je vjera lična stvar svakog čovjeka i da ne treba praviti razlike na osnovu nacionalnosti ili vjere.

“Za mene vjerska tolerancija znači da smo svi jednaki”, navela je Tojićeva.

Predavači na javnom času su profesor Tubin i profesor islamske vjeronauke Mustafa Hrustanbegović.

Izvor: Srna

Share.