Predrag Stankić iz Bijeljine optužen je da je kao inspektor MUP-a RS u Policijskoj stanici Lopare batinama iznuđivao iskaz od R.R.

Naime, optužnicu protiv njega je podiglo Okružno javno tužilaštvo Bijeljina, a potvrdio sudija za prethodno saslušanje Osnovnog suda u Bijeljini te ga terete za krivično djelo iznuđivanje iskaza.

Kako se navodi u optužnici, on je krivično djelo počinio pri vršenju službe 24. avgusta 2020. godine oko 14.30 u Loparama.

Incident se desio u zgradi Policijske stanice Lopare, u kancelariji na spratu, kada je uz pomoć policijske patrole inspektor pozvao R.R., J.M. i S.M. da dođu u stanicu radi davanja izjave.

Izjava je trebalo da bude u vezi s događajima od prethodne večeri, odnosno oštećenju vozila R.N.

“Dok su J.M. i S.M., kojima se priključio i P.M., čekali ispred Policijske stanice Lopare, sa prozora na prvom spratu pozvao je R.R. da dođe u njegovu kancelariju. Kada je R.R. ušao u kancelariju, stao je ispred njega i povišenim tonom ga upitao: ‘Ko je razbio auto R.N.'”, navodi se u optužnici.

Automobil koji je oštećen bio je parkiran ispred kluba “City”, gdje je M.S., djevojka oštećenog, slavila rođendan.

“Kada je R.R. rekao da ne zna, u namjeri da mu nanese tjelesne povrede udario ga je otvorenom šakom u predjelu lijevog obraza, a od siline udarca oštećeni je pao na kancelarijski sto”, navodi se u optužnici.

Kako se dodaje, čim se pridigao ponovo ga je inspektor povišenim tonom pitao: “Ko je razbio auto?”, a kada je oštećeni ponovo odgovorio da ne zna, udario ga je pesnicom u rebra i glavu.

U optužnici se navodi i da mu je optuženi rekao: “Priznaćeš ti meni do tri sata kada ja hoću da idem kući”.

Nakon toga je inspektor rekao R.R. da izađe iz kancelarije, ali ga je, prema optužnici, na hodniku još jednom udario šamarom.

Potom ga je poslao kući, ali nije sačinio zapisnik o saslušanju, te nije oštećenog upoznao o pravima u kom svojstvu se saslušava.

Kako se dodaje, usljed udaraca R.R. je zadobio tjelesne povrede kontuzije, krvne podlive, lom rebra.

“Dakle, kao službeno lice u vršenju službe upotrijebio je silu i prijetnju radi iznuđivanja iskaza od oštećenog, čime je počinio krivično djelo”, navodi se u optužnici protiv Stankića.

Share.