I ove godine Bijeljina će biti jedini grad koji će biti i ciljna i startna etapa na trci Beograd – Banjaluka.

Bijeljina će kao i svih prethodnih godina spremna da dočeka bicikliste iz 30 svjetskih zemalja, a kako smo domaćini cilja etape od Obrenovca, te starta za Vlasenicu, srećan sam što će više od 400 uglavnom stranaca boraviti u našem gradu dva dana i ostvariti noćenja.

Rekao je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović koji je predložio da u logo biciklističke trke “Beograd – Banjaluka” ubuduće stoji i treće slovo “B” kao simbol grada na čijem je čelu, a koji će 14. put od 16. koliko postoji trka ugostiti bicikliste.

Petrović je naglasio da ovakav događaj Bijeljinu stavlja nas na svjetsku biciklističku mapu.

Prvi čovjek trke Vladimir Kuvalja zahvalio se Petroviću na gostoprimstvu i rekao je da je novost u odnosu na prethodna izdanja biti etapa koja će biti vožena u Beogradu.

– Trka će prvi put u istoriji imati pet etapa pošto se u organizaciju snažnije uključio Beograd u kome će 13. aprila biti vožen timski hrnomometar. Dan kasnije voziće se druga etapa od Obrenovca do Bijeljine koja je najznačajnija jer biciklisti granicu između svije zemlje prelaze bez zaustavljanja. Potom će dan kasnije caravan krenuti iz najvećeg grada Semberije i biti na velikim iskušenjima do Vlasenice. Već 16. aprila karavan kreće iz Doboja, a poslije 165 kilometara i spektakularnih krugova biciklisti će proći kroz cilj u Prijedoru. Posljednja etapa je na programu 17. aprila od Dervente preko Srpca, Gradiške, Laktaša do Banjaluke – rekao je Kuvalja.

Sportski direktor trke Dušan Gojić naglasio je da je sportski sektor bio na slatkim mukama jer je morao da otpiše desetak ekipa, pošto je limit da se na startu nađe 26 timova, odnosno 175 biciklista.

– To pokazuje kakav smo organizator već duži niz godina. Biciklisti imaju poverenja u nas, trudimo se da svake godine napravimo nešto novo, bolje i veće, pa se nadam da ćemo uspeti da i u 16. izdanju pomerimo granice – rekao je Gojić.

Poznato jer da su ruski sportisti zbog intervencije ove zemlje u Ukrajini suspendovani i da se ne mogu takmičiti, a u biciklizmu je nešto drugačija situacija.

– Biciklisti iz Rusije mogu da se takmiče na UCI trkama, ali pod uslovom da su članovi tima iz druge zemlje. Slična situacija je i sa biciklistima iz Bjelorusije koji su redovni učesnici na našoj trci, ali ekipa Minska nažalost neće moći da učestvuje. Mi smo se zalagali da sport i politika budu odvojeni jer smatramo da niejdan sportista na svijetu ne treba da ispašta zbog događaja na koje ne mogu da utiču – rekao je Kuvalja.

Izvor: Srpskainfo.comIzvor:
Share.