Odjeljenje za prostorno uređenje Grada Bijeljina predstavilo je na konferenciji za medije Izvještaj o radu za 2021. i Plan aktivnosti za 2022. godinu. U ime Odjeljenja za prostorno uređenje govorio je Borjan Maksimović, a konferenciji su prisustvovali i gradonačelnik Bijeljine LJubiša Petrović i predstavnici Direkcije za razvoj Grada Bijeljina.

– U tekućoj godini, do 20. decembra, izdali smo 21 građevinsku dozvolu za višeporodične stambene i stambeno-poslovne objekte, što je za 24 procenta više nego u 2020, za 61 procenat više nego u 2019. i čak za 75 procenata više u odnosu na 2018. godinu. U oblasti legalizacije izdali smo 132 građevinske i upotrebne dozvole, tj. za 76 procenata više nego u 2020, za 67 procenata više nego u 2019. i za šest procenata više nego u 2018. godini. Prihodi po osnovu naplate naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta i rente za objekte za prvih 11 mjeseci 2021. godine iznose 6,7 miliona, a, ukoliko i prihodi u decembru budu približni mjesečnom prosjeku, očekujemo da će za cijelu godinu biti oko 7.300.000 konvertibilnih maraka. Ovi prihodi čine oko 15 procenata ukupnog budžeta Grada Bijeljina, i najviši su posle prihoda od poreza na dodatnu vrijednost – istakao je Maksimović.

Maksimović se osvrnuo na kritike pojedinih odbornika na prethodnoj sjednici Skupštine Grada Bijeljina o nedovoljnom izvršenju budžeta Odjeljenja za prostorno uređenje.

– Tačno je da smo do 30. septembra ove godine imali izvršenje budžeta od 16 procenata, odnosno 40.498 KM, ali do danas smo Direkciji za razvoj Grada Bijeljina isplatili 183.444 KM po osnovu potpisanih ugovora, što ukupno predstavlja 73,4 procenta izvršenja na budžetskoj poziciji „urbanistička regulativa, projektovanje i planiranje” – dodao je Maksimović.

Maksimović je naglasio da je neusvajanje budžeta u prvom kvartalu tekuće godine prouzrokovalo blokadu rada Odjeljenja, ali da je ipak započet rad na četiri nova regulaciona plana i jedan novi urbanistički projekat, koji obuhvataju 394,7 hektara najatraktivnijeg gradskog građevinskog zemljišta. Dodao je i da je Agencija za međunarodni razvoj SAD-a, na osnovu multikriterijumske analize, prepoznala Gradsku upravu Grada Bijeljina kao jednu od pet najoperativnijih i najefikasnijih u BiH, sa kojima će realizovati projekat implementacije elektronske građevinske dozvole.

– Odluke o pristupanju izradi ovih planova prostornog uređenja donijete su 18. juna, a donošenje jednog takvog dokumenta, uz poštovanje zakonske procedure, traje najmanje jednu godinu. Mi već imamo potpisane ugovore sa Direkcijom o njihovoj izradi, u vrijednosti od 247.000 konvertibilnih maraka, što mnogo govori o brzini i efikasnosti rada Odjeljenja. Usljed planirane izgradnje auto-puta, mi smo u obavezi da u 2022. godini izmjenimo regulacione planove „Industrijska zona 4″ i „Agrotržni centar”. Pored regulacije privrednih zona, obratićemo pažnju i na centralne gradske zone, te ćemo izraditi i regulacioni plan „Ledinci 2″. Odbornici koji kritikuju Gradsku upravu zbog navodnog „urbanističkog haosa” treba da odgovore zašto ta pitanja nisu rješavali u prethodnom periodu, kada su imali izvršnu vlast u Gradu. U prethodnim godinama donošen je jedan ili nijedan regulacioni plan godišnje, a pojedini planovi nisu rađeni skoro dvije decenije. Mi smo samo u ovoj godini započeli izradu četiri regulaciona plana i jedan urbanistički projekat, a za sledeću planiramo još tri regulaciona plana. To je jasan pokazatelj napretka u kvalitetu i kvantitetu rada Odjeljenja za prostorno uređenje Grada Bijeljina – istakao je Maksimović.

Gradonačelnik LJubiša Petrović je dodao da je Gradska uprava riješena da, na transparentan i profesionalan način, uvede urbanistički red u svim dijelovima Bijeljine.

Izvor: Gradska uprava

Share.