NJegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije podržao je realizaciju dokumentarnog filma “Svjedok”, režisera Denisa Bojića, kao jedinstveno projekat koji kroz filmsku formu objedinjuje srpsko stradanje na ovim prostorima.

Episkop Fotije posebno je istakao da je istorijski značaj ovog projekta nemjerljiv, te da on u svojoj suštini predstavlja hrišćansku i nacionalnu obavezu, navedeno je iz Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Vladika je juče u Bijeljini primio Bojića sa kojim je razgovarao o ovom filmu i dao blagoslov za njegovu realizaciju.

Bojić je zahvalio episkopu i istakao da su mu njegova kao i podrška Srpske pravoslavne crkve ne samo prijeko potrebna duhovna snaga, već i prilika u kojoj se jasno pokazuje briga Crkve ne samo o živima, već i o istoriji, mučenicima i svim žrtvama koje je srpski narod podnio na ovim prostorima.

Film “Svjedok” baziran je na masovnim svjedočanstvima i dokumentaciji doktora Zorana Stankovića koja se tiče njegovog boravka na prostoru BiH za vrijeme ratnih dešavanja.

Kroz svoj rad, specijalista sudske medicine u toku ratnih sukoba, svjedočio je o destrukciji ljudskog bića, o užasima individualne patnje, o posljedicama raspada jedne zemlje i stradanju jednog naroda.

Radeći na više od 50 masovnih grobnica širom bivše zemlje i obdukcije na više od 7.500 stradalih žrtava, doktor Stanković je bio jedina osoba koja je na ovakav način svjedočila o razmjerama stradanja i užasima ratnih dešavanja.

Film se realizuje u koprodukciji Radio-televizije Republike Srpske i Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.​

Bojić je nagrađivani režiser dugometražnih dokumentarnih filmova “Deca”, “Neki novi Brodvej”, kao i “Lica Lafore”, koji je prikazan i u okviru Velikoposnih sabranja u eparhijskom kulturnom centru u Bijeljini.

Izvor: Srna

Share.