NJegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije odlikovan je Krstom vožda Đorđa Stratimirovića, priznanjem koje je uspostavljeno povodom svečanosti prenošenja i sahrane posmrtnih ostataka vožda u porti manastira Vavedenja Presvete Bogorodice u Sremskim Karlovcima.

Prestižno priznanje, koje nosi ime po voždu srpske narodne vojske iz smutnih i prelomnih vremena revolucije na prostorima Habzburške carevine 1848-1849. godine, uručeno je episkopu Fotiju juče u Vladičanskom dvoru u Bijeljini, objavljeno je danas na sajtu Eparhije.

Episkopu Fotiju na ovaj način odato je dužno priznanje “za samopregorno služenje Bogu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi /SPC/ i njenom narodu širom srpskih zemalja i rasejanja, kao i za požrtvovano istrajavanje na vrednostima svetosavske duhovnosti, a osobito u znak priznanja za doprinos u očuvanju tradicije Srpske Vojvodine”, navedeno je u ukazu, koji je prilikom uručenja priznanja pročitao đakon Hadži Nenad M. Jovanović.

U ime porodice Stratimirović priznanje su episkopu uručili praunuk i čukununuk vožda – Ivan i Đorđe Stratimirović.

U ime Odbora za povratak posmrtnih ostataka vožda Đorđa Stratimirovića, svečanosti su prisustvovali i zamjenik ministra za brigu o selu u Vladi Srbije Goran Milenković, narodni poslanik u Skupštini AP Vojvodine Aleksandar O. Đurđev i predsjednik Centra za razvoj Šajkaške Danijel Kulačin.

Iz Eparhije zvorničko-tuzlanske dodaju da je u svečanoj formi obrazložena ova odluka, kroz koju živi i od zaborava se čuva sjećanje na djelo vožda Stratimirovića.

“Takva odluka je i sasvim logična i potpuno prirodna, budući da je riječ o arhijereju, koji više od dvije decenije služi Bogu i narodu i koji je sa svojom sabraćom obnovio i monaški život u čuvenom manastiru Kovilj, za kojeg se često kaže da je `duhovno središte Šajkaške oblasti`, ali i sveštena porodica, koja je u vremenu današnjem Crkvi podarila NJegovu svetost patrijarha srpskog Porfirija i još četvoricu arhijereja”, naveli su iz Eparhije.

U saopštenju se ističe da je značajna i činjenica da je vladika Fotije neizbrisivo ugradio sebe u zdanje srpske crkvene prosvete, kao višegodišnji predavač, “upravo, u znamenitoj Bogosloviji Svetog Arsenija u Sremskim Karlovcima, u kojima je vožd Stratimirović našao smiraj i pokoj svojoj viteškoj duši, posle više od stoletnog stranstvovanja”.

Vladika Fotije je, blagodareći za ukazanu čast, istakao veliku radost da to priznanje dolazi baš njemu, te izrazio spremnost da podrži sve planirane aktivnosti Odbora za prenošenje posmrtnih ostataka vožda Đorđa Stratimirovića i Centra, koje su usmjerene na njegovanje kulture sjećanja.

Episkop zvorničko-tuzlanski je, iz prebogatih riznica svoga životnog iskustva i duhovnog opita, iznio dragocjene prijedloge za unapređenje i razvoj te djelatnosti, koja će u budućnosti tek donositi bogate plodove na dobrobit Crkve i naroda, bez obzira na to na kojoj obali Drine, Dunava, Save ili Lima on živio, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Srna

Share.