Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je danas posjetio Bijeljinu i Janju gdje se susreo s gradonačelnikom Ljubišom Petrovićem s kojim je razgovarao o mnogim aktuelnim temama uključujući pitanje povratnika i njihovih prava.

Nakon sastanka Džaferović zahvalio gradonačelniku na svemu što čini u Bijeljini za povratnike, a o čemu je od ranije upoznat. On to čini, kaže Džaferović, vodeći računa o svakom građaninu Bijeljine “što bi trebao da čini svaki, ne samo čelnik lokalne zajednice, nego i svaki funkcioner u BiH”.

Džaferović je pozvao sve načelnike u BiH, kao i sve rukovodioce drugih nivoa vlasti da vode računa posebno o povratnicima kao i ravnopravnosti svih građana koji žive u BiH.

Osvrnuo se i na, kako je kazao, uzavrelu političku situaciju kazavši da to ne bi trebalo imati bitan utjecaj na svakodnevni život ljudi izražavajući nadu da će se trenutni izazovi prevazići.

Mišljenja je da je Dejtonskim mirovnim sporazumom, uz Konvenciju o ljudskim pravima, postignuta ravnoteža unutar BiH, a uz poštovanje te ravnoteže, potrebno je dalje graditi odnose i ne vraćati se unatrag jer je to i uzrok trenutne uzavrele političke situacije u BiH.

“Potom dobijemo ovakav Izvještaj Evropske komisije”, kaže Džaferović koji je istovremeno podsjetio da su predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH u oktobru 2020. godine boravili u posjeti Briselu kada je od BiH zatraženo da usvoji zakone o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, javnim nabavkama i sprečavanju sukoba interesa.

Tada je rečeno da bi se nakon toga BiH do sredine ove godine mogao dodijeliti status zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, ali ništa od toga se nije uradilo zbog, mišljenja je Džaferović, uzavrele političke situacije u kojoj je i blokiran rad državnih institucija BiH.

Da su ovi zakoni usvojeni, naglašava Džaferović, BiH bi vjerovatno imala kandidatski status, a od toga bi imali koristi svi građani BiH.

Pozvao je da svi zajednički okrenu ka nekim drugim stvarima, poput izgradnje autoputa Sarajevo-Beograd te radu na inicijativama koje će spriječiti odlazak mladih iz BiH.

Evropska komisija objavila je novi izvještaj o napretku u reformama zemalja regije zapadnog Balkana, a najgore ocjene dobila je Bosna i Hercegovina.

U Izvještaju se, između ostaloga, navodi da u BiH nema napretka u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, u reformi izbornog procesa, slobodi izražavanja, niti vanjskim odnosima. Zabilježeno je i nazadovanje u oblasti javnih nabavki.

Share.