Oni koji su živote dali za stvaranje Republike Srpske i za slobodu u kojoj živimo danas, živjeće kroz naša sjećanja i priče o njihovom junaštvu.

Na teritoriji Semberije formirano je 17 ratnih jedinica, Druga semberska laka pješadijska brigada dala je nemjerljiv doprinos stvaranju Republike Srpske.

“Ovo je dan kada se sjetimo naših slavnih dana 6. juna 1992. godine kada je formirana. Toga dana formiran je jedan bataljon koga čine 450 boraca, na čelu sa komandantom bataljona Mikicom Vidićem i odmah je upućen u rejon izvođenja borbenih dejstava u gradu Brčkom. Izvodila je borbena dejstva u sastavu istočno bosanskog korpusa sa zonom odgovornosti na sjeveroistočnom bojištu ratišta Republike Srpske”, rekao je Petar Mlađenović, general VRS u penziji.

Formirana je od jedinica teritorijalne odbrane, popunjavana od srpskih domaćina Semberije, brigada je predstavljala najjaču vojnu formaciju Semberije, a njen prvi komandant bio je Blagoje Gavrilović koji je preminuo nakon rata.

“Ona asocira na jednog čovjeka, kao i što ime tog čovjeka asocira na Drugu sembersku brigadu, a to je naš komandant Blagoje Gavrilović koji je svoj život posvetio ovoj brigadi, ne samo tokom rata za njega ova brigada nikada nije prestala da postoji i živjela je sve dok nas on nije napustio i njegov lik nikada nećemo zaboraviti”, kaže Radan Ostojić, predsjednik BORS-a.

Brigada je časno izvršavala zadatke u u Semberiji ali i na drugim ratištima Republike Srpske.

“Generacije koje su iznijele odbrambeno otadžbinski rat će ostati zlatnim slovima ispisane u srpskoj istoriji. Na nama mlađima ostaje da čuvamo ono što su oni u ratu izborili, a to su sloboda i prva srpska država sa ove strane Drine”, ističe Radoslav Ostojić, predstavnik Grada Bijeljina.

Kroz brigadu je prošlo preko 4.200 vojnika, 138 je dalo živote za stvaranje Republike Srpske dok je 551 borac lakše i teže povrijeđen.Izvor:
Share.