Predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević rekao je danas da je potrebno raditi na tome da se lica sa invaliditetom ne osjećaju manje vrijednim, već da budu ravnopravni članovi društva.

Ђурђевић је напоменуо да је данас, на Међународни дан лица са инвалидитетом, са Коалицијом “Колоси” како би увидио како локална заједница може да побољша статус ових лица и допринесе инклузији да сви они имају једнаке могућности са осталим људима.

Он је рекао да је Коалиција “Колоси” једно од удружења од општег интереса за град са чијим ће представницима данас разговарати о свему урађеном у овој, али и договорити кораке за наредну годину.

Ђурђевић је подсјетио да је у овој години усвојен Локални план акције у области инвалидности, који обухвата период до 2023. године.

“У јулу смо усвојили и одлуку о начину и критеријумима превоза лица са инвалидитетом, гдје је град на себе преузео организацију и финансирање превоза лица са инвалидитетом”, рекао је Ђурђевић новинарима у хотелу “Дрина”, гдје су “Колоси” организовали обиљежавање Међународног дана лица са инвалидитетом.

Предсједавајући ове асоцијације Ново Трифуновић рекао је да у оквиру Коалиције “Колоси” 3. децембар обиљежавају са званицама, којима ће представити све оно што су урадили у протеклих годину дана.

“Пандемија је отежавала реализацију, али смо успјели да завршимо готово све планиране активности. Било их је много, а ове године акценат је био на раду са младим особама са инвалидитетом и инклузивном образовању”, изјавио је новинарима Трифуновић.

Он је навео да је реализован и низ студијских посјета Добоју, Сарајеву и Лопарама, али да је најбитније да је усвојен Акциони план, који представља алат за реализацију будућих пројеката уз помоћ Владе Републике Српске, локалне заједнице и могућих донатора.

Трифуновић је напоменуо да ће истрајати на рјешавању питања баријера са којима се суочавају лица са инвалидитетом.

“Видим да постоји воља код скупштинског руководства да подржи наш рад, а то су показали једногласним усвајањем локалног Акционог плана”, истакао је Трифуновић и додао да су продужили уговор са “Мај рајтом” на још три године под називом “Овдје сам видљива и поносна”, што подразумијева рад на проналажењу жена са инвалидитетом које нису нигдје укључене.

Предсједник Актива младих са инвалидитетом Коалиције “Колоси” Славена Ракић подсјетила је да Актив постоји од краја 2018. године, када су кренули са малим бројем чланова, док их данас има око 30.

“Радимо на побољшању положаја младих са инвалидитетом у граду, али и у цијелој БиХ. Највише смо радили на промоцији чланова 19, 24 и 27 Конвенције, који се односе на самосталан живот, инклузивно образовање и на запошљавање”, навела је Ракићева.

Она је нагласила да у Активу постоји много образованих људи, што значи да би, уз мало већу институционалну подршку, могли да обављају свој посао адекватно, онако како то чине и други радници – само ако им се пружи прилика.

“Апелујем на институције да нам пруже прилику за запослење како би самим тим били мањи терет како земљи, тако и родитељима и осталима који брину о њима”, поручила је Ракићева.

Она је навела да је Актив током године са партнерским Удружењем “Сигуран корак” имао обуку о писању пројеката, када је одлучено да ће на наредном јавном позиву према Градској управи упутити заједнички пројекат чији је циљ побољшање положаја младих са инвалидитетом у Бијељини.

Шеф кабинета градоначелника Бијељине Младен Арсеновић рекао је да ови људи имају иста права, али мало другачије могућности, а Градска управа помаже удружењима тих лица, као битних фактора у друштву.

“Градска управа у наредној години планира да у својој згради у наредној години уради лифт, како би све административне услуге биле доступне и лицима са инвалидитетом”, најавио је Арсеновић.

Дефектолог Ранко Ранкић рекао је да је инклузија веома битан процес за сва лица са инвалидитетом, од најраније доби, на чему удружења која окупљају ту популацију предано раде.

“Да би један човјек са инвалидитетом могао да буде равноправан у друштву оно је дужно да му омогући много ствари које ће учинити да се тако и осјећа”, нагласио је Ранкић.

Коалиција “Колоси” броји 2.750 чланова.

Izvor: Srna

Share.