U okviru obilježavanja Globalne sedmice preduzetništva, u Bijeljini je organizovano predstavljanje poslovnih ideja i poduhvata čiji koncept je razvijan kao dio „Inkubatora poslovnih ideja“ koji, po treći put, u Bijeljini sprovode Investiciona fondacija „Impakt“ i Grad Bijeljina, uz podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju.

Svoje poslovne zamisli predstavilo je devet polaznika koji su uspješno završili preduzetničku obuku, odnosno, prvu fazu programa i oni će dobiti bespovratnu finansijsku podršku u iznosu od 5.000 konvertibilnih maraka.

Stručnjak za razvoj preduzetništva u „Impaktu” Mirela Almerović pojašnjava da je za ovaj program osobeno da polaznici dobijaju stručnu i mentorsku podršku, koja je kandidatima nekada bitnija i od finansija.

– Pratimo preduzetnički put naših kandidata i nastavljamo da im dajemo savjetodavnu podršku u oblasti promocije, prava, računovodstva i slično, u skladu sa individualnim procijenjenim potrebama preduzetnika – pojašnjava Almerović, dodajući da je njihova ekipa u Bijeljini, gdje pripremaju promotivne priče preduzetnika koje su podržali 2020. godine.

Ona ocjenjuje da su prethodna iskustva pozitivna i da je do sada sa područja Grada Bijeljina podržano sedamnaest preduzetnika.

– Zahvaljujući našem programu, razvijaju se novi biznisi i otvaraju nova radna mjesta, a što je najbitnije, motivišemo ljude u svojoj lokalnoj zajednici da se odluče za preduzetništvo i pomažemo im da uspiju u tome. Mi ne pravimo razliku među preduzetnicima po polu, ali ohrabrujuće je da u prethodne tri godine među kandidatima preovlađuju žene koje su pokrenule vrlo uspješne biznise – naglasila je Almerović.

Ukupno trideset učesnika ove godine je ušlo u proces preduzetničke obuke, a dvanaest ih je uspješno završilo program. Isključivi kriterijum za dodjelu finansijske podrške bila je izvodljivost poslovne ideje i njen kvalitet, kao i spremnost preduzetnika da uspješno realizuju svoju ideju.

Grad Bijeljina je sufinansirao program u iznosu od 40.000 KM, a 25.000 KM je donacija.

Cilj Grada je da podržimo da podržimo naše preduzetnike i pokušamo da zadržimo mlade u Bijeljini. Smatramo da ove aktivnosti doprinose upravo motivaciji za njihov ostanak ovdje – istakla je šef Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije u Gradskoj upravi Grada Bijeljina Ankica Todorović.

Jedna od učesnica ovogodišnjeg Inkubatora koja je dobila finansijsku podršku je Vanja Manojlović, čija poslovna ideja je salon za njegu i šišanje pasa.

– Upoznala sam mnoštvo ljudi sa preduzetničkim duhom, koji su odlučili da uzmu stvar u svoje ruke i urade nešto za sebe. Fondacija nam je obezbijedila vrhunske predavače od kojih smo mnogo naučili i to mi je mnogo značilo. Svako ko želi da pokrene svoj biznis i ostvari svoju poslovnu ideju trebalo bi da prođe kroz sličnu obuku – poručuje Manojlović.

Izvor: Bijeljina Danas / Grad Bijeljina

Share.