Gradonačelnik LJubiša Petrović i potpredsjednik Skupštine Mustafa Gradaščević su se okviru zvanične posjete Republici Turskoj sastali sa gradonačelnikom Istanbula Ekremom Imamogluom.

Petrović je istakao da su sa gradonačelnikom Imamogluom i njegovim saradnicima imali konstruktivan sastanak na kojem je dogovorena bilteralna saradnja na mnogim poljima, prije svega iz oblasti softverskog inžinjeringa, sporta i kulture, kao i nastavak realizacije projekata međuregionalne saradnje.

„Posebno sam srećan jer smo se dogovorili da se omogući usavršavanje najboljih studenata iz naše Bijeljine u brojnim oblastima baš u Istanbulu. Dobili smo obećanje da će gradonačelnik Imamoglu uzvratiti posjetu Bijeljini, a mi ćemo se potruditi da budemo dobri domaćini ovom, sada već slobodno mogu reći, našem prijatelju”, rekao je Petrović.

Grad Bijeljina je, uz Istanbul, član Mreže balkanskih gradova B40 i, između ostalog, razgovarano je o tome kako zajedničkim idejama i projektima može da se unaprijedi ova važna inicijativa.

​Delegacija Bijeljine se u Istanbulu sastala i sa Remzijem Albajrakom, prvim čovjekom Vatrogasne službe Istanbula, koju čini 5.000 vatrogasaca, raspoređenih u 125 vatrogasnih stanica.

„U srdačnom razgovoru smo se dogovorili o saradnji u oblasti zaštite i spasavanja od požara, zajedničkoj obuci i unapređenju opreme i tehničkih sredstava. Pamtimo i da su vatrogasci iz ove jedinice dali ogroman doprinos prilikom otklanjanja posljedica poplava 2014. godine u Semberiji”, naglasio je Petrović i dodao da međunarodni odnosi koje je Bijeljina izgradila za prethodnih godinu dana su na istorijskom maksimumu, jer se za Bijeljinu čulo u Parizu, Briselu, Sloveniji, a sada i u Istanbulu.

Bijeljina i Bursa – mogućnosti za saradnju

U okviru posjete Republici Turskoj, gradonačelnika LJubišu Petrovića i njegove saradnike ugostio je gradonačelnik Osmangazija Mustafa Dundar.

Osmangazi je centralna i najveća gradska opština u Bursi i privredni je i industrijski centar ovog grada.

U konstruktivnom razgovoru sa gradonačelnikom Dundarom predstavljeni su potencijali ova dva grada i izraženo je očekivanje da će ovaj sustret biti uvod u saradnju na obostranu korist.

Delegacija Bijeljine je u Bursi održala i sastanak sa predstavnicima Trgovačke i industrijske komore Burse (BTSO) – potpredsjednikom BTSO Metinom Šenjurtom i članovima komore Irmakom Aslanom i Jukselom Tašdemirom, s ciljem povezivanja privrednika Bijeljine i Burse.

Share.