Predstavnici Ratne mornarice Velike Britanije učestvovali su u planiranju i realizaciji terorističkog napada u Baltičkom moru 26. septembra kada su oštećeni gasovodi “Severni tok” i “Severni tok 2”, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Pored toga, oni su učestvovali i u napadu na Sevastopolj.

U podrivanju gasovoda “Severni tok” učestvovali su stručnjaci Britanske mornarice, koji su obučavali vojno osoblje ukrajinskog 73. specijalnog centra za pomorske operacije Oružanih snaga Ukrajine. Ovaj centar je odgovoran i za teroristički napad na Sevastopolj, saopštili su u ruskom vojnom resoru.

“Prema dostupnim informacijama, predstavnici ove jedinice Britanske mornarice učestvovali su u planiranju i izvođenju terorističkog akta u Baltičkom moru 26. septembra ove godine radi podrivanja gasovoda Severni tok i Severni tok 2”, navodi se u saopštenju.

Oni su istakli i da je jutros u 4.20 kijevski režim izveo teroristički napad na brodove Crnomorske flote i civilne brodove koji su se nalazili na spoljnim i unutrašnjim sidrištima u bazi u Sevastopolju.

„U napadu je učestvovalo devet dronova i sedam autonomnih pomorskih bespilotnih aparata“, dodaje se u saopštenju.
Vojska je navela da su kao rezultat operativnih mera koje su preduzele snage Crnomorske flote bili uništeni svi vazdušni ciljevi.

„Tokom odbijanja terorističkog napada na spoljnom sidrištu Sevastopolja, upotrebom brodskog naoružanja i pomorske avijacije Crnomorske flote, uništena su četiri pomorska bespilotna aparata, dok su još tri aparata uništena na unutrašnjem sidrištu“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Prema njihovim informacijama, britanski stručnjaci iz grada Očakov, Nikolajevska oblast, učestvovali su u planiranju napada.

Share.