Lomljenjem slavskog kolača gradska Boračka organizacija proslavila je krsnu slavu Sveta tri Jerarha.

Predsjednik Boračke organizacije Bijeljina Miodrag Stevanović istakao je da se na ovaj način njeguje naša tradicija i čuva sjećanje na odbrambeno-otadžbinski rat.

„Prošlo je 30 godina od osnivanja Republike Srpske. Naš narod je tada morao da se organizuje i osnuje Vojsku Republike Srpske, s ciljem da sačuva naše porodice i izbori komad svete srpske zemlje na kojoj ćemo moći slobodno da živimo“, rekao je Stevanović i podsjetio da je na području Bijeljine 20.000 demobilisanih boraca.

Gradonačelnik LJubiša Petrović poručio je da je velika žrtva podnijeta za očuvanje i stvaranje Republike Srpske kojoj dugujemo zahvalnost i odanost, kao i vječnu slavu svim poginulim borcima i ratnim vojnim invalidima , jer su za Republiku Srsku davali najvrednije, a to su životi.

„Ovo je prilika da ponovo ukažemo na neophodnost unapređenja društvenog položaja naših demobilisanih boraca. Insistiramo na sistemskim rješenjima, s ciljem da demobilisani borac ima mjesečnu platu prema broju mjeseci učešća u ratu, da se uspostavi pravičan odnos između Republike Srpske i demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida i porodica poginilih boraca“, istakao je Petrović.

On je dodao da se nagomilani problemi boračke populacije ne mogu odmah i odjednom riješiti, ali da ujedinjeni i pod okriljem Srpske pravoslavne crkve i hrišćanskih vrijednosti, možemo kao društvo napraviti iskorak za poboljšanje njihovog statusa.

„Povećanjem budžetskog okvira iz godine u godinu sigurno ćemo omogućiti bolje uslove onima koji su odbranili Republiku Srpsku“, ukazao je gradonačelnik.

Prema njegovim riječima, ni na jednom protestu boračkih udruženja ne bi trebalo da prisustvuju političke ličnosti, već isključivo borci, jer je to najispravniji način da ostvare svoja prava.

“Veoma je važno uvijek djelovati kroz institucije, bez obzira ko se nalazi na rukovodećim mjestima. To je najbolji pristup rješavanju problema“, zaključio je Petrović.

Izvor: Gradska uprava

Share.