Predsjednik bijeljinske Gradske izborne komisije /GIK/ Dijana Savić Božić rekla je danas da je pred GIK-om izazovna godina u kojoj će biti održani opšti izbori i izbori za savjete mjesnih zajednica, te pozvala političke subjekte da ostanu tolerantni kako bi sve bilo sprovedeno u skladu sa zakonom.

“Prvi put se dešava da u jednoj godini budu i izbori za savjete mjesnih zajednica i opšti izbori, a za GIK je to dodatni izazov, pogotovo zbog pandemije”, izjavila je Božićeva na konferenciji za novinare povodom Svjetskog dana izbora.

Ona je dodala da će opšti izbori biti raspisani, a da će izbori za savjete mjesne zajednice biti održani u aprilu.Božićeva je podsjetila da je GIK za svoj rad dobio priznanje od Centralne izborne komisije, te ukazala da im to predstavlja i još veći izazov za budućnost.Ona je navela da je cilj obilježavanja Svjetskog dana izbora promovisanje značaja izbora i principa koji čine osnovu demokratije.

Predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević rekao je da je izborni proces stub demokratskog društva, u kojem svako može da bude biran i da bira.

On je čestitao GIK-u za uspješno sprovedene lokalne izbore, “u nimalo lakim uslovima i gotovo nemogućim okolnostima pandemije” i dodao da ne sumnja da će opšti izbori, ali i izbori za savjete mjesnih zajednica, takođe biti sprovedeni profesionalno, s obzirom na stručnost GIK-a.

Gradonačelnik Bijeljine LJubiša Petrović rekao je da je Gradska uprava spremna da podrži GIK-a, da bude i pilot-projekat kada je riječ o sprovođenju izbora za savjete mjesnih zajednica i da u tom izbornom procesu budu skenirani glasački listići.

“Kada imamo GIK koja je svjesno i odgovorno obavljala svoj posao, jedna takva podrška bila bi im od koristi”, rekao je Petrović.

Odbornik u Skupštini grada Bijeljina Zlatan Lazarević rekao je da je GIK tokom prošlih izbora bila na visini zadatka, s obzirom na epidemiološku situaciju.

“Treba poraditi na broju ličnih glasova unutar partija, ali tu i stranke daju veliki doprinos. Taj nivo parlamentarnosti nije baš na nekom zavidnom nivou”, ukazao je Lazarević.

Lazarević je rekao da je u ranijem periodu bio i posmatrač i “vidio je šta se sve tu radi”, ali da sada nema “dodavanja listića, bugarskog vozića, dopisivanja…”.

“GIK je to uspio da iskorijeni”, naglasio je Lazarević.

Predsjednik Osnovnog suda u Bijeljini Aid Hanušić rekao je da su izbori važni i da svaki građanin treba da iskoristi pravo glasa, te pozvao narod da se masovno odazove na predstojeće izbore.Svjetski dan izbora obilježava se prvog četvrtka u februaru.

Izvor: SrnaIzvor:
Share.