U Bijeljini je danas izvršena primopredaja mehanizacije za održavanje vodnih objekata i vodnog dobra u Republici Srpskoj, koje je u vrijednosti oko dva miliona KM nabavila Javna ustanova “Vode Srpske”.

Ministar poljoprivrede, šumarsta i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je novinarima da je Javna ustanova “Vode Srpske” osposobljena da sama održava vodoprivredne objekte koji su u njenoj nadležnosti.

Pašalić je istakao da će ova mehanizacija biti raspoređena na više lokacija u Srpskoj i služiće za održavanje nasipa kanalske mreže.

On je naveo da je vrijednost ove nabavke oko dva miliona KM i da će biti još nabavki opreme za projekte koji dolaze.

Pašalić je podsjetio da je posljednjih godina izdvojeno dosta novca za uređenje kanalske mreže, a prošle godine 3,5 miliona KM iz budžeta Ministarstva, odnosno posebnog računa partner fonda.

“Ove godine iz budžetske rezerve je izdvojeno oko 3,9 miliona KM. Uspjeli smo da očistimo više od 500 kilometara kanala svih kategorija, a cilj je da se održavaju”, naveo je Pašalić, dodavši da su kanali u Srpcu i Kozarskoj Dubici posljednji put održavani osamdesetih godina prošlog vijeka, što govori da su bili zapušteni.

Direktor Javne ustanove “Vode Srpske” Miroslav Milovanović rekao je da je riječ o 10 traktora koji će sa dva postojeća u Gradišci činiti ukupno 12 mašina za održavanje, odnosno košenje nasipa i kanala koji su u nadležnosti “Voda”.

On je naveo da pet mašina ostaje u poplavnom području Semberije, dva idu u Brod, a tri u Gradišku.

“Osim toga, idu vozila za distribuciju goriva, jedan putar koji treba da vrši prevoz radnika tokom sezone koja će svake godine biti od sredine maja do sredine novembra”, naveo je Milovanović dodavši da je ovo veoma važan dan za Javnu ustanovu “Vode Srpske”.

Primopredaji mehanizacije je prisustvovao i ministar komunikacija i saobraćaja u Savjetu ministara Vojin Mitrović.

Izvor: Srna

Share.