Bijeljina i dalje nema načelnike odjeljenja. Ni godinu dana od formiranja vlasti nema dogovora između skupštinske većine i gradonačelnika. Ovo je korištenje jedne vrste pravne praznine koja samo njemu odgovara kaže Aleksandar Đurđević, predsjednik Skupštine grada.

“Nemamo tu vrstu razgovora, a kamo li dogovora, mislim da je to loše generalno i po naš grad i da se to odražava. Ne može jedan čovjek da se pita sve u gradu preko 100 000 ljudi, dakle ne možete da se ne dogovarate ništa ni sa kim.Čak imamo slučajeve da se i ti potpisnici odjeljenja zaobilaze”, kaže Aleksandar Đurđević, predsjednik Skupštine grada.

Sličnog stava je i njegov stranački kolega. Kaže na ovaj način gradonačelnik je svu vlast prigrabio sebi.

“Ovo što je gradonačelnik premostio to se radi u slučajevima ne daj bBože neki gradonačelnik da umre, pa da se premosti period do sazivanja skupštine i procedure oko izbora i imenovanja, međutim to je sada u bijeljini postalo trajno rješenje”, kaže Zlatan Lazarević, odbornik SNSD-a u Skupštini grada.

Za sada dogovora nema ni na vidiku. I jedna i druga strana se poziva na zakon. Gradonečelnik kaže imena je predložio ali nisu prihvaćena. Nakon što je Skupština grada usvojila prijedloge o imenovanju vršilaca dužnosti načelnika odjeljenja, gradonačelnik je pokrenuo upravni spor pred Okružnim sudom. Sud je poništio imenovanja vršilaca dužnosti načelnika odjeljenja, a Petrović donio odluku i imenovao lica na mjesto potpisnika po ovlašćenju.

“Nisu poštovali procese, uopšte propise i oni ponajmanje imaju pravo da komentarišu da li vlast treba da izgleda ovako ili onako. Mislim da svi treba da se držimo zakonskih procedura”, kaže Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine.

Ovakav način funkcionisanja grada najmanje je na korist građanima. Posebno jer brojni kapitalni projekti zbog toga stagniraju.

Share.