Na početku ulice koja nosi naziv istoimenog pjesnika, niče mural Filipu Višnjiću. Začetnici same ideje su vlasnici Garden Pub-a u Bijeljini. Na ideju su kako kažu, došli prvenstveno iz estetskih razloga, jer su željeli da uljepšaju pogled iz bašte lokala. Mural se nametnuo kao logično rješenje. Pop kultura nije dolazila u obzir, željeli su ovim ovjekovječiti neku istorijsku ličnost.

– Od početka je izbor za osobu na muralu bio Filip Višnjić, što savršeno ima smisla kada znamo da se mural nalazi na početku njegove ulice. Nije nam bilo zanimljivo da naslikamo nešto iz pop kulture i želimo da vjerujemo da smo na ovaj način malo doprijenili lokal patriotizmu, s obzirom na to da je Filip Višnjić, bitna ličnost u našoj kulturnoj istoriji, iz naših krajeva – rekao je za portal Bijeljina Danas Goran Petričević, jedan od vlasnika Garden Pub-a.

Za oslikavanje murala zaduženi su umjetnici iz Novog Sada, Marko Janjić i Ratko Drezgić.

– Umjetnik kog smo angažovali za realizaciju murala je akademski slikar iz Novog Sada, Marko Janjić. U konsultaciji sa više umjetnika on je najbolje razumio našu ideju i način kako da mural najbolje povežemo sa Garden Pub-om. Ipak to neće biti klasična fotografija Filipa Višnjića, daćemo joj i svoj pečat i nadamo se da ćemo uspješno tim muralom oplemeniti njegovu ulicu i pogled iz naše bašte – kaže Petričević.

Share.