U policijskoj akciji koja se sprovodi na području Bijeljine, u nelegalnoj eksploataciji šljunka iz rijeke Drine zatečeni su bageri nekoliko firmi iz Bijeljine, Ugljevika i Dvorova, ekskluzivno saznaje ATV. Kako nezvanično saznajemo, mašine su se nalazile na obali koja je na strani BiH, dok je zemljište u vlasništvu državljana Srbije.

Očevici koje smo zatekli kažu da se sa te lokacije šljunak godinama vadi i prodaje, kao i da je napravljen haos od zemljišta. Policija danas nije dozvoljavala pristup ovoj lokaciji, a na redu je Tužilaštvo koje bi trebalo da im zabrani rad.

“Sliv rijeke Drine je specifičan jer veliki broj parcela u slivu rijeke, katastarski pripada Srbiji. Tu postoji jedan pravni vakuum, kako će se sve to završiti nakon akcije Tužilaštva i Policije Republike Srpske. Ono što je važno, mi iz JU ‘Vode Republike Srpske’ pozdravljamo, podržavamo ovu akciju koja traje već nekoliko dana”, kaže direktor JU “Vode Srpske”, Miroslav Milovanović za ATV.

Napominje da nelegalna eksploatacija, ne samo što direktno šteti budžet Republike Srpske, već utiče i na sam tok rijeke Drine i drugih vodotoka u Republici Srpskoj, čime se indirektno utiče i na poplave i nivo šteta koje se dešavaju u tom priobalju.

“Procedure za dodjelu ugovora su potpuno jasne i u skladu sa pravilnikom se dodjeljuju ugovori. Svake godine pravimo plan eksploatacije na svim vodotocima, i taj plan usvaja Ministarstvo. Lokacije su poznate javno, gdje je uopšte moguće vršiti eksploataciju. Nažalost, pojedinci su radili to što su radili. Desilo se to što se desilo. Morali su očekivati da će se kad-tad represivnije djelovati. Hvala policiji i tužilaštvu koji su učestvovali u ovoj akciji. Trenutno su tri aktivna ugovora za eksploataciju šljunka. Ne znam koji subjekti su predmet istrage”, navodi Milovanović.

Kako ATV nezvanično saznaje, šljunak su nelegalno eksploatisale firme Taras Ugljevik, CSP Dvorovi, Buk Promet, Bijeljina Put, PGP Graditelj i D.O.O. Petrić. Takođe, nijedna od firmi koje smo objavili nema ugovor sa JU Vodama o dislokaciji materijala iz riječnog korita Drine. Dvije pomenute firme nikada nisu imale ugovor, dok ostali subjekti jesu, ali im je ugovor istekao krajem marta ove godine.

Vršilac dužnosti glavnog vodnog inspektora Republike Srpske nalazi se na terenu u Bijeljini, ali iz Inspektorata smo dobili samo potvrdu da je akcija u toku.

Udruženje za zastitu rijeka Eko put iz Bijeljine već godinama upozorava na nelegalnu eksploataciju šljunka.

Stručnjaci iz ove oblasti saglasni su sa direktorom JU “Vode Republike Srpske i naglašavaju da nelegalna eksploatacija šljunka nije samo problem finansijske prirode. Poručuju da se neadekvatnom i neletgalnom eksploatacijom šljunka vrši ekocid, a da je rijekama potrebno i nekoliko godina da se obnove. Napominju da se na taj način mogu izazvati poplave, što može prouzrokovati ljudske žrtve, ali i ogromna materijalna šteta.

Share.