Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, poručio je danas kako smatra da je parlament jedino mjesto gdje se danas u BiH može donositi zakon ili odluke takvog karaktera, a ne jedan čovjek koji u odluci ima ambiciju da bude vrhovni autoritet za tumačenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Ta namjera ima toliku dubinu o kojoj treba da razmišljamo. Podržali smo dva zakona u NSRS-u i to je adekvatan odgovor, vjerovatno se neće stati na tome i bit će potreba za zajedničkim odgovorima i u narednim sedmicama i mjesecima, vodeći računa o općim interesima dok tragamo za rješenjima u kojim će se bilo koje pitanje izvući iz nadležnosti visokog predstavnika i staviti ga u Parlament BiH ili druge parlamente koji mogu odlučivati”, kaže Šarović.

Ističe da je ovo vrlo složen period, a za današnju sjednicu NSRS-a kaže da je veoma važna.

“Ovo je možda jedan od najdelikatnijih trenutaka za BiH i o tome treba da vodimo računa i da procjenjujemo sve reperkusije do kojih može doći nakon Inzkove odluke”, dodao je.

Kaže da fokus RS-a ne treba biti na sadržaju njegove odluke.

“Ne treba da na bilo koji način uvrijedimo ili udarimo na one na koje ne trebamo to udariti, koji ne trebaju da trpe zbog naših političkih neslaganja, pogotovo na porodice poginulih. Već na Inzkovu namjeru da nametne odluku snagom zakona u zemlji koja ima ambiciju da bude suverena. Na to nema pravo”, smatra Šarović.

Kaže da je to poruka i novom visokom predstavniku Christianu Schmidtu, koji danas dolazi u BiH.

“Takvu praksu ne može nastaviti. Ali ako je to učinio Inzko, to će uraditi i Schmidt, kojem ćemo reći da se s tim ne slažemo, da na to nema pravo i da se suoči sa činjenicama koje mu šalju politički predstavnici iz RS-a”, kazao je Šarović.

Ističe da se opozicija slaže s vlasti o ovim pitanjima, jer je to opći interes, ali da su ogromne razlike među njima u svim ostalim pitanjima.

“Ali naše političke i druge razlike u vezi s vođenjem zemlje, upravljanjem RS-om i ključnim pitanjima u zemlji ostaju i mi smo apsolutno na suprotnim stvarima. To je bilo jučer, danas je i tako će i ostati. To je odgovor našim građanima u kojoj poziciji je danas SDS. Nismo razgovarali o prijedlogu neke koncentracione vlade, SDS neće učestvovati u tome i to nije prihvatljivo”, dodao je.

Poslao je i poruku Christianu Schmidtu ako bude koristio bonske ovlasti.

“Naša vjerovanja su da bonske ovlasti neće koristiti uopće, da na to nema prava i da će biti dočekano odbijajuće u RS-u. Ako dolazi s bonskim ovlastima, onda nema šta tražiti u RS-u i njegova misija će propasti i bit će jedan od onih koji je donio novu krizu u BiH. Očekujem da se to neće desiti. On dolazi iz ozbiljne zemlje, on je ozbiljan političar i mislim da shvata ambijent u koji je došao. Mislim da mu neće pasti na pamet da posegne za takvim ovlastima, ali ako se to desi, mislim da će to biti eskalacija s nesagledivim razmjerama”, izjavio je.

Što se tiče zakona koji bi danas trebali biti doneseni u Narodnoj skupštini RS-a (NSRS), Šarović ističe da će biti veoma složen proces implementacije tih zakona, misleći vjerovatno na zakon o neprovođenju Inzkovog zakona i sprečavanju hapšenja građana RS-a koji javno negiraju genocid i veličaju ratne zločince.

“Takva situacija u BiH implicira da ćemo morati sjediti u više navrata kako bismo odgovorili na izazove koji slijede”, zaključio je.

Share.